Soedan en Israël hebben vrijdag afgesproken om hun relatie te normaliseren. Daarmee is Soedan het derde Arabische land in enkele maanden tijd dat de banden aanhaalt met Israël. Eerder dit jaar deden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein dat al. Egypte en Jordanië erkennen Israël al langer.

Net als bij de deal met Bahrein en de VAE kwam de overeenkomst ook nu tot stand na bemiddeling van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij sprak vrijdag telefonisch met de Israëlische premier Benjanmin Netanyahu en Soedanese hoogwaardigheidsbekleders.

Vertegenwoordigers van de landen zullen het akkoord waarschijnlijk binnen enkele weken ondertekenen in het Witte Huis. Ook gaan delegaties uit de landen overleggen over hun toekomstige handelsrelatie.

Trump wil Soedan nu van de lijst halen van landen die terrorisme steunen. Daar heeft hij ook het Amerikaanse parlement over geïnformeerd. Soedan werd tientallen jaren geregeerd door de autocraat Omar al-Bashir, maar zijn regime kwam vorig jaar ten val na massale protesten.

Netanyahu heeft het tot een prioriteit gemaakt om toenadering te zoeken tot landen in Afrika en de Arabische wereld, aangezien het hem al jaren niet lukt om enige vooruitgang te boeken in het oplossen van het conflict met de Palestijnen.

De Arabische landen zien de deal met Israël ook als een kans om samen sterk te staan tegen hun gemeenschappelijke vijand Iran.