De Slowaakse politie heeft dinsdag een van de rijkste en machtigste mannen van het land opgepakt in verband met de moord op de 27-jarige onderzoeksjournalist Ján Kuciak en diens verloofde in februari 2018. Tegen journalisten zei Jaroslav Haščák, topman van financiële groep Penta, dat hij niet weet waarvan hij wordt beschuldigd.

Slowaakse media beschouwen Haščáks arrestatie als de spectaculairste gebeurtenis tot dusver in het onderzoek naar de moorden.

Haščák geldt al langer dan twintig jaar als de machtigste van de zogenoemde oligarchen, die naar verluidt systematisch steekpenningen hebben betaald voor gunsten van politici. De nieuwssite waar Kuciak voor werkte, had op basis van bronnen binnen een onderzoek naar Haščák gemeld dat de oligarch in het geheim een deal had gesloten om bewijsmateriaal tegen hem aan te kopen en verborgen te houden.

De financiële groep Penta, beheerd door Haščák, is een van de voornaamste spelers op de vastgoedmarkten in Slowakije, Tsjechië en Polen. Ook bezit Penta banken en financiële bedrijven in Tsjechië en Slowakije, belangrijke aandelen in Slowaakse en Tsjechische media, een ziektekostenverzekeraar en verschillende privéklinieken en poliklinieken. Daarnaast vallen apotheekketens en een ambulancedienst in Slowakije onder het bedrijf.

Schutter en medeplichtige kregen al eerder celstraf opgelegd

Kuciak deed onderzoek naar corruptie. Hij werd samen met zijn vriendin in februari 2018 onder vuur genomen bij hun huis in Bratislava. De schutter, een oud-militair, werd in het voorjaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 23 jaar. Een andere man kreeg vijftien jaar opgelegd vanwege medeplichtigheid bij de moorden.

De moord op Kuciak en zijn vriendin leidden in 2018 tot massademonstraties tegen corruptie in het Centraal-Europese land. De publieke woede over de moorden resulteerde in het aftreden van premier Robert Fico. Zijn politieke partij Smer heeft tijdens de afgelopen verkiezingen, die in februari plaatsvonden, het slechtste resultaat sinds 2002 geboekt.