Netherlands

Sloveens Trump-beeld brandt af

Een metershoog, houten beeld van Donald Trump in Slovenië is donderdagochtend vroeg in brand gestoken. Het spottend bedoelde kunstwerk gold er als toeristische trekpleister.

Het 8 meter hoge gevaarte - compleet met geel kapsel, donkerblauw pak en rode das - stond in het stadje Moravce, in het thuisland van first lady Melania. De burgemeester van Moravce is boos; hij telde recentelijk nog 1500 euro neer om het beeld naar Moravce te halen als toeristische attractie. Hij noemt de brandstichting een „aanval op kunst en op tolerantie”. Op een eerdere locatie werd het beeld al eens voorzien van een Hitler-snor.

Ontwerper Tomaz Schlegl, die het beeld samen met anderen maakte, denkt dat de brandstichting een protest is tegen de dodelijke Amerikaanse drone-aanval op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Schlegl wil een nieuwe sculptuur op de plaats van de oude gaan neerzetten. Deze keer geen beeltenis van de Amerikaanse president en van brandwerend materiaal.

Football news:

Verdediger Lyon van Marsal: we denken erover om de finale van de Champions League te bereiken. We hebben een grote kans om te winnen
Arsenal is een van de grootste clubs ter wereld. Ik ben hier om trofeeën te verzamelen
Messi ontmoet zijn opvolger, Lewandowski. Die naar de halve finale van de Champions League gaat, de beste ter wereld
Habib: in de finale van de Champions League zal PSG en Manchester City Spelen
Manchester City bood 63 miljoen euro aan voor Coulibaly
Trent wordt erkend als de beste jonge speler in de Premier League
Tuhelj tegen Nagelsmann in de halve finale, de Champions League is geweldig. Ze vertegenwoordigen de macht van Duitse coaches