Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Situatie Ter Apel nog steeds 'schrijnend' en vormt risico voor volksgezondheid

De situatie voor asielzoekers in het aanmeldcentrum bij Ter Apel is "nog steeds schrijnend". Dat blijkt uit een brief over het onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar de omstandigheden in het aanmeldcentrum.

Volgens de IGJ is het aantal douches en toiletten in de sporthal was onvoldoende voor het aantal mensen dat in de sporthal verbleef. Mensen zitten dicht op elkaar, sommigen hadden een matras of een gymnastiekmat, anderen zaten op een stoel of op de vloer. Baby's hadden geen eigen passende slaapplek/wiegje. Dit zorgt voor risico's voor de volksgezondheid.

Er gaan al verkoudheids- en griepvirussen rond en er hangt geen informatie over waar mensen heen moeten als zij dringend zorg nodig hebben, stelt de IGJ.

Zeker voor de meest kwetsbaren - zoals baby's, jonge kinderen, ouderen of zieke mensen - is de situatie "nijpend", aldus de IGJ. Ook worden de risico's vergroot doordat asielzoekers vaak verplaatst worden tussen crisisnoodopvanglocaties.

De inspectie vindt dat staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) "al het nodige" moeten doen om de omstandigheden te verbeteren voor mensen in het aanmeldcentrum.

Ook keek de IGJ naar het tijdelijke asielzoekerscentrum in Zoutkamp, daar was de situatie voldoende.