Netherlands

Singapore staat als eerste land verkoop van kweekkip toe

In 2013 presenteerde een Nederlands laboratorium de eerste kweekhamburger. Hoogleraar Mark Post van de Universiteit Maastricht was daar de drijvende kracht achter. Hij richtte daarna ook Mosa Meats op, om de kweekburgers uiteindelijk op de markt te krijgen.

Ook Mosa Meats maakte gebruik van foetaal kalfsserum. Maar inmiddels heeft het bedrijf een alternatief gevonden in eiwitten uit gist. Vraag is nog wel hoe dat op grote schaal geproduceerd kan worden.

In 2018 later wilde de NVWA geen toestemming geven voor de consumptie van kweekvlees. Testpakketten, bedoeld om te laten proeven in een restaurant, werden verzegeld.

Inwoners van Singapore kunnen binnenkort kipnuggets eten die niet van geslachte kippen zijn gemaakt, maar zijn gekweekt in een bioreactor. Als eerste land ter wereld heeft de Aziatische stadstaat toestemming gegeven voor de verkoop van een vorm van kweekvlees. Het gaat om het Amerikaanse bedrijf Eat Just dat z'n chicken bites aan de man mag brengen.

Wanneer de nuggets precies te verkrijgen zijn is nog onbekend, net als wat een portie gaat kosten. Volgens Eat Just zal de prijs te vergelijken zijn met die van echt kippenvlees van goede kwaliteit.

In eerste instantie zal één restaurant de kweekkip verkopen. Daarna volgen andere restaurants en weer later supermarkten, hoopt Eat Just. Het bedrijft verwacht dat de gekweekte kip op termijn goedkoper is dan vlees van geslachte kippen.

Dat Singapore het kweekvlees nu heeft goedgekeurd voor verkoop, is deels ingegeven door de coronapandemie. Het land wil minder afhankelijk zijn van de import van voedsel en in 2030 30 procent van de voedselbehoefte in eigen land produceren. Nu is dat 10 procent.

Serum van ongeboren kalfjes

Lange tijd was de discussie bij kweekvlees of je het wel volledig diervriendelijk zou kunnen noemen. In de beginjaren van de ontwikkeling van kweekvlees werd voornamelijk gebruik gemaakt van zogenoemd foetaal kalfsserum.

Kweekvlees wordt gemaakt van stamcellen van dieren. Die cellen kunnen op zich gewonnen worden zonder een dier te doden, maar vervolgens moeten de stamcellen uitgroeien tot vlees. Daarvoor is een serum nodig, en daarvoor is het bloed van ongeboren kalfjes uitermate geschikt.

Na de slacht van de moederkoe, wordt de foetus verwijderd. Terwijl de foetus nog in leven is, wordt via een naald in het hart het bloed verwijderd, dat de basis vormt voor foetaal kalfsserum.

Omdat één van de doelen van kweekvlees juist het tegengaan van dierenleed is - naast de nadelige effecten die het houden van levend vee heeft op het klimaat - zijn bedrijven hard op zoek naar alternatieven voor foetaal kalfsserum. Eat Just claimt daarmee succes te hebben en een plantaardig serum te hebben gevonden.

En dat is niet alleen goed voor de diervriendelijkheid, maar ook voor de portemonnee. Waar een gekweekte kipnugget in 2018 50 dollar gekost zou hebben, zou die prijs nu 40 keer lager liggen.

Eerste kweekburger komt uit Nederland

Voordat kweekvlees in Nederland te verkrijgen is, zal het nog wel even duren; deskundigen schatten minstens een jaar of vijf. Begin dit jaar debatteerde de Tweede Kamer erover. Een meerderheid vind kweekvlees een goed alternatief voor conventioneel vlees, mits er geen foetaal kalfsserum gebruikt wordt.

De minister van Landbouw zou een actievere rol zou moeten spelen bij het stimuleren van de ontwikkeling van kweekvlees, vinden sommige partijen. Volgens minister Schouten kan de markt het echter prima zelf af.

Football news:

Rangers manager Steven Gerrard heeft gesproken over Chelsea ' s beslissing om Frank Lampard te ontslaan. Natuurlijk heb ik medelijden met Frank. Dit is mijn voormalige teamgenoot, waar ik veel respect voor heb. Maar deze man kennende, denk ik dat hij snel terug zal zijn. Hij schudde het stof af en raakte weer betrokken. Hij gebruikt deze tijd om het met zijn familie door te brengen. Hij heeft een jong gezin en ze zijn onderweg. Ik ben verdrietig. Ik denk dat dit een overhaaste beslissing, gezien het positieve resultaat dat het team ontving in het weekend (Chelsea versloeg Luton 3-1 in de FA Cup-approx. Showsport). Maar ik ken de details niet. Ik weet niet hoe deze situatie hem beïnvloedde, wat voor relatie hij had met het personeel van de club. Ik dacht echt dat het Chelsea de kans gaf om hem te steunen in deze moeilijke periode, in plaats van te doen wat ze deden. Maar Chelsea heeft een eigen geschiedenis in deze zaak, dus geen verrassingen zei Gerrard
Golovin over de bijnaam Tsaar: niets meer dan een grap. Dit is noodzakelijk voor de media en fans, maar ik ben een voetballer
David De Gea: Ik probeer een leider te zijn voor Manchester United. Ik heb de ervaring van het winnen van grote titels hier
Het voelt alsof we al 10 jaar samenwerken! Chelsea stars nam maandag afscheid van Lampard, Chelsea ging officieel uit elkaar met Frank Lampard. We hebben al een reeks gebeurtenissen beschreven die aan het ontslag voorafgingen. Ondanks geruchten over problemen binnen het team, reageerden veel spelers op Frank ' s ontslag. We hebben de belangrijkste reacties van de Chelsea sterren verzameld. Hier zijn respect, woorden van dankbaarheid en vele goede wensen
Bayern München heeft een contract getekend met voormalig Basel striker Oberlen
Barcelona is Liverpool nog zo ' n 29 miljoen euro schuldig voor de transfer van Coutinho
Lazio voelde zich onoverwinnelijk voor covid. Ze hadden kunnen vechten voor de Scudetto