Netherlands

Sigaretten en shag voortaan te koop in neutrale pakjes

Gerelateerd

Er wordt behoorlijk wat gepaft tijdens de coronacrisis, zo blijkt uit een...

De tabakssector heeft met succes invloed uitgeoefend op de politiek om strenge...

Het aantal jongvolwassenen tussen de 20 en 24 jaar dat rookt blijft...

Vanaf komende donderdag worden sigaretten en shag verkocht in een neutrale verpakking. De pakjes hebben een groenbruine kleur die als onaantrekkelijk geldt en zo roken moet ontmoedigen.

Op het pakje staan, naast de gebruikelijke afschrikwekkende foto’s en waarschuwende teksten, alleen nog de naam van de fabrikant en informatie over de soort sigaret in een standaard lettertype. Zo is de rookwaar geen reclameproduct meer, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Lees ook: NS doet sigaret in de ban: eerste rookpalen worden weggehaald

Tabakswinkeliers mogen hun oude voorraad nog uitverkopen, maar alle nieuw geleverde sigaretten en shag moeten voorzien zijn van de groenbruine verpakking.

Roken aantrekkelijk

De invoering van deze neutrale pakjes is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Dat heeft als doel dat volwassenen minder gaan roken en kinderen die nu worden geboren er niet mee beginnen. “In Nederland beginnen nog dagelijks 75 jongeren onder de 18 met roken. Kennelijk is er iets dat zij aantrekkelijk vinden aan roken ondanks alle gezondheidsrisico’s en waarschuwingen. Daarom blijf ik er alles aan doen om roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis.

ANP

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi