Netherlands

Sector steunt ID&T: noodzaak om vanaf september te openen

Foto: ANP

De evenementen- en cultuursector steunt de nieuwe oproep van ID&T van een volledige opening in september, omdat dan iedereen die dat wil gevaccineerd kan zijn. “Het is een noodzaak dat we vanaf 1 september openen”, zegt Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. “Anders is de sector ten dode opgeschreven.”

Dat beamen ook de Alliantie van Evenementenbouwers, Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Als de gezondheidssituatie rondom het coronavirus het toelaat moeten volgens de partijen de beperkende maatregelen voor de branche eraf. “Dat moeten we doen voor de kunstenaars, professionals, de gehele keten. We verdwijnen anders, zeker het nachtleven en de festivals”, zegt Zoet.

Ook de evenementenmakers en producenten hopen op september. “Daar ligt de focus nu op, dan gaan we gewoon een maand lang knallen”, zegt Willem Westermann, uitvoerend secretaris van VVEM. Hij doelt onder meer op een paar festivals en de Grand Prix, die het eerste weekend van september plaatsvindt in Zandvoort. Boris van der Ham, voorzitter van de VVTP, gaat er ook van uit dat de theaters weer op volle kracht kunnen werken met ingang van 1 september. Al benadrukt hij wel dat er gauw duidelijkheid vanuit de overheid nodig is voor de voorbereidingen op het nieuwe theaterseizoen.

ID&T maakte woensdag bekend dat het kort geding tegen de overheid niet wordt doorgezet wegens gebrek aan juridische grond, een besluit dat gesteund wordt door de sector. Een deel van eisen is namelijk ingewilligd, zegt Westermann.

De festivalorganisator wilde met een kort geding eerder duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting in augustus. Aanvankelijk zou het kabinet daarover uiterlijk 13 augustus meer loslaten. Maar op 2 augustus maakte het kabinet al bekend dat eendaagse festivals alleen onder strenge voorwaarden mogen doorgaan met maximaal 750 bezoekers. Alle meerdaagse festivals zijn nog tot 1 september verboden.

Football news:

Gian Piero Gasperini: het is nutteloos voor Atalanta om naar de scudetto te kijken. Inter, Milan en Napoli vallen op
Lewandowski ' s score van 19 wedstrijden voor Bayern werd onderbroken. Hij scoorde sinds februari
Muller was voor Rummenigge en met 218 doelpunten kwam naar de 3e plaats in de lijst van de beste scorers van Beieren
Reims coach Garcia mag Koeman vervangen in Barcelona
Tebas over het WK om de 2 jaar: complete waanzin en een fout. Schending van het voetbalecosysteem
Twee nieuwe onderzoeken worden uitgevoerd tegen de President van Angers in het geval van seksueel geweld
Als Mbappe enige kwaliteit heeft, is het bescheidenheid. Pochettino over de woorden van coach Metz over Kilian