Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Schulting maakt favorietenstatus waar met Europese titel op 1.500 meter

Door onze sportredactie

Suzanne Schulting is zaterdag Europees kampioen geworden op de 1.500 meter. De Friezin was oppermachtig in de EK-finale in de Poolse stad Gdansk.

Schulting nam zeven ronden voor het einde de leiding en stond die niet meer af. De Belgische Hanne Desmet kwam op de streep nog wel dichtbij, maar moest zich gewonnen geven en pakte zilver. De Duitse Anne Seidel werd derde.

Voor Schulting is het haar elfde gouden EK-medaille. De Friezin won bij de voorgaande drie edities ook het eindklassement. Die allroundtitel is afgeschaft. Vanaf nu worden alleen per afstand medailles uitgereikt.

Schulting kan later op de dag nog meer medailles winnen. De drievoudig olympisch kampioene rijdt rond 16.00 uur in de kwartfinales van de 500 meter. De finale van de kortste shorttrackafstand volgt vlak daarna. Schulting komt ook in actie op de vrouwenaflossing.

Zondag zijn er weer medaillekansen voor Schulting als het toernooi rond de 1.000 meter begint. Op die afstand is ze regerend olympisch kampioen. Op die dag volgt ook de ontknoping van de gemende aflossing.

Xandra Velzeboer werd ook op de 1.500 meter gediskwalificeerd en kent daarmee een slecht EK.Foto: Getty Images

Velzeboer loopt finale mis op slecht EK

Xandra Velzeboer en Selma Poutsma liepen allebei de finale van de 1.500 meter mis. Velzeboer eindigde weliswaar als tweede in haar halve finale, maar werd gediskwalificeerd omdat ze een beuk aan Seidel uitdeelde. Poutsma kwam ten val. Zij won later wel de B-finale.

Voor Velzeboer dreigt het EK zo uit te lopen op een mislukking. De Culemborgse werd vrijdag na een valse start gediskwalificeerd op de 500 meter, de discipline waarin ze titelverdediger was. Voor Velzeboer volgt een herkansing op de 1.000 meter, de aflossing en de gemengde aflossing.

Bij de mannen was er gemengd succes op de 1.500 meter. Jens van 't Wout plaatste zich met speels gemak voor de eindstrijd. De wereldtopper reed van begin tot eind aan kop in zijn halve finale en ging zonder kleerscheuren door naar de eindstrijd, die rond 15.30 uur begint.

Ook Friso Emons is in de finale te zien. Net als Van 't Wout won hij zijn halve finale. Itzhak de Laat liep de eindstrijd mis. In de laatste bocht voor de finish kreeg hij een tikje, waardoor hij enkele plaatsen verloor. Hij kreeg van de jury echter geen ticket voor de finale.

Het EK in Gdansk is vrijdag begonnen en duurt tot en met zondag. Voor Niels Kerstholt is het zijn eerste titeltoernooi als bondscoach. De oud-shorttracker volgde na de Olympische Spelen in Peking succescoach Jeroen Otter op, die een sabbatical inlaste.

Lees meer over:

EK shorttrack Shorttrack Suzanne Schulting