Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Schreeuwen, schoppen, slaan: beveiligers Schiphol vrezen ongelukken

Beveiligers op Schiphol hebben vanwege de drukte op de luchthaven dringend behoefte aan extra hulp. Personeel vreest dat het een keer uit de hand loopt en dat er "zwaargewonden of erger" vallen, zo hebben ze gezegd tegen vakbond CNV.

De vakbond pleit er daarom voor op piekmomenten de marechaussee in te zetten "om zo nodig op te treden en te deëscaleren". "We krijgen zorgwekkende signalen", aldus Erik Maas van CNV Vakmensen bij NH Nieuws.

"Passagiers staan soms uren in de rij en als ze dan eindelijk vooraan staan, sluiten wij de lane", aldus een beveiliger. "Dan gaan sommige mensen schreeuwen, fluiten, joelen, dreigen en tegen de ramen schoppen en slaan."

Een ander noemt de drukte zorgwekkend. "De enorm grote groepen mensen die voordringen, soms zelfs met elkaar op de vuist gaan. Er is totaal geen controle of regulatie op die groepen. Als één iemand gek wordt, doordraait en gaat rennen en duwen, kan het gigantisch uit de hand lopen."

Marechaussee: nu geen standaard aanwezigheid

De marechaussee laat in een reactie weten dat standaard aanwezigheid op piekmomenten nu niet aan de orde is, vanwege de reguliere taken van de marechaussee op de luchthaven. "We treden op als de veiligheid of de openbare orde in het geding is", aldus een woordvoerder.

Het is de laatste tijd erg druk op Schiphol vanwege personeelstekorten. Afgelopen zondagavond moest de marechaussee ingrijpen vanwege een dreigende situatie bij de beveiliging vanwege reizigers die hun vlucht dreigden te missen. Passagiers waren zo ontstemd over het feit dat beveiligers de security lanes sloten dat een deel uit protest op de rolluiken begon te slaan.

Vandaag overleggen de vakbonden opnieuw met Schiphol over het personeelstekort en de arbeidsvoorwaarden.