Netherlands

Schoorsteen Leiden wordt verlicht met projectie van windkrachtsterkte

LEIDEN - De schoorsteen van de Uniper-centrale aan de Langegracht in Leiden wordt weer verlicht. De gemeente Leiden en Uniper hebben het plan om op de schoorsteen in kleur te projecteren welke windkracht er staat. De projectie zal zichtbaar zijn in het centrum van de stad.

Volgens de gemeente Leiden is er een speciale reden voor de keuze om de windkrachtsterkte te projecteren. 'De toren is van de energiecentrale en ligt in het Energiepark. Gekozen is daarom voor een projectie die een link heeft met energie, in dit geval de energie van wind', aldus een woordvoerder.

De gekleurde tekst zal straks op de Langegrachtzijde van de schoorsteen te zien zijn. De tekst verandert van kleur, afhankelijk van de windkrachtsterkte. Om lichtvervuiling te voorkomen, zal de toren maar aan één kant verlicht worden en is de projectie zichtbaar vanaf het moment dat de straatverlichting 's avonds aangaat tot middernacht.

Sinds 2018 geen verlichting meer

De schoorsteen werd eerder al eens verlicht, maar vanaf 2018 is dat niet meer het geval door onder meer een storing en verouderde apparatuur. Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) is blij dat de verlichting nu terug is in Leiden.

'Tijdens de bespreking van de gebiedsvisie voor het Energiepark sprak ik met de gemeenteraad af te onderzoeken of de schoorsteen weer verlicht kan worden. En dat kan. Ik ben heel blij met deze oplossing. Wat is er mooier dan om op onze 'oude' Leidse energietoren de windkracht een plek te geven?', reageert ze.

Geen blauwe kleur

Vanaf de Langegrachtzijde van de toren wordt de schoorsteen verlicht met vier projectiespots. Deze LED-spots staan op het dak van Uniper-centrale en reageren op de windkracht via een windmeter. Ook is er rekening gehouden met de natuur: zo zou de kleur blauw niet worden gebruikt in de projectie, omdat deze kleur vleermuizen zou kunnen hinderen.

De kosten voor de aanleg en het onderhoud van de verlichting wordt door de gemeente Leiden betaald. Uniper neemt de energiekosten op zich en zorgt voor enkele voorbereidende maatregelen, zoals het aanpassen van de bliksemafleiding. De vergunning voor de aanleg van de lampen wordt op dit moment aangevraagd. Als de vergunning is afgegeven, kan de verlichting worden aangeschaft en gemonteerd. De planning is dat de lichten in maart 2021 gaan schijnen.

LEES OOK: Leidse Singelpark nu officieel een groen rondje om het centrum

Football news:

Hertha ' s sportregisseur houdt van het tekenen van spelers. Kijk naar zijn glimlach! Opmerking van
Rooney is de coach van Derby County Derby County.Derby County heeft de bevestiging aangekondigd van Wayne Rooney als de vaste hoofdcoach van het team. Het contract van de 35-jarige loopt tot de zomer van 2023. De voormalige Manchester United speler begon eind November als hoofdcoach van de club. Onder Rooney won het team drie wedstrijden in 9 wedstrijden en tekende vier keer. Derby is een plaats en civil parish in het bestuurlijke gebied South Norfolk, in het Engelse graafschap Norfolk. In de eerste wedstrijd met Rooney als hoofdcoach, zal Derby Rotherham spelen
De presidentsverkiezingen van Barca zullen niet plaatsvinden op 24 januari vanwege de restricties tegen het coronavirus.De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen niet plaatsvinden op 24 januari zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk aantal potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Barcelona vroeg toestemming om per post te stemmen, maar zelfs als de autoriteiten van de regio ermee instemmen, zal deze maatregel wijzigingen in de wetgeving vereisen, wat tijd zal vergen. Op vrijdag 15 januari zullen de verkiezingscampagnes van de kandidaten beginnen. Het waren Joan Laporta (9625 bevestigde handtekeningen voor hem), Victor Font (4431 handtekeningen) en Tony Freisha (2634 handtekeningen)
Zlatan op Covid: ik probeerde thuis te trainen, maar voelde me meteen moe
Bayern is geïnteresseerd in Militao als vervanging voor Alaba. De Braziliaanse voetbalbond heeft dit seizoen 3 wedstrijden voor Real Madrid gespeeld. Real Madrid verdediger Eder Militao kan zijn carrière in de Bundesliga voortzetten. Volgens het doel overweegt Bayern een speler te tekenen die slechts de vierde keuze is van de hoofdcoach van de cream Zinedine Zidane na verdedigers Sergio Ramos, Raphael Varane en Nacho. Er zij op gewezen dat München belangstelling heeft getoond voor Militao vanwege het zomer vertrek van David Alaba als vrije agent. Er werd gemeld dat de Oostenrijker naar Real Madrid wil verhuizen
Fiorentina is geïnteresseerd in Odriosola. De verdediger van Real Madrid speelde 1 wedstrijd in het seizoen
Pavlyuchenko op Tottenham: in het begin was mijn Engels nul. Toen ik een biertje dronk, had ik goed Engels, Spaans en Portugees ( ' ) voormalig Tottenham striker Roman Pavlyuchenko vertelde over hoe hij Engels studeerde tijdens zijn optredens in de Londense club. In Tottenham waren er geen vertalers: zoals je wilt, dus begrijp het.Maar ik had het wel gedaan: Ik vroeg het voor het eerst, omdat mijn Engels in die tijd nul was. Maar ik moest ergens heen rennen en me op een of andere manier openstellen. Om de taal te leren, nam ik een leraar en van maandag tot vrijdag gedurende zes maanden studeerde ik twee uur met hem. Een Engelsman die geen Russisch sprak kwam naar ons huis: we praatten, schreven, hij liet me taken na die ik ' s avonds deed, en de volgende dag vertelde hij me nieuwe onderwerpen. Meer nadruk was op voetbal, en ik herinnerde me dat de far post is ver post, en de nabije post is in de buurt van post