Netherlands

Scheepswerf Veka in Lemmer riskeert miljoenenclaim na onderbetaling

Scheepsbouw Op de werf Veka Shipyard in Lemmer verdienden Roemenen officieel 1,28 euro per uur. „Een boevenstreek”, zegt de FNV.

De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag Veka Shipyard in Lemmer schuldig bevonden aan het jarenlang onderbetalen van tientallen Roemeense werknemers. De scheepswerf riskeert nu een schadeclaim van miljoenen euro’s van de – inmiddels – oud-medewerkers. Dit blijkt uit het vonnis dat deze donderdag gepubliceerd is.

De zaak kwam vijf jaar geleden aan het rollen, nadat werknemers klaagden bij vakbond FNV over hun lage loon. Volgens hun contract kregen tientallen Roemenen 1,28 per uur betaald, zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper – „het Roemeense minimumloon”. Daarnaast ontvingen ze een ‘onkostenvergoeding’, handje contantje, waardoor ze in totaal ongeveer 8 euro per uur verdienden. Een lasser verdient in Nederland minstens 17 euro, zegt Kuiper. Ook maakten de Roemenen „lange dagen” en hadden ze geen vakantiedagen en bouwden bovendien geen pensioen op, volgens Kuiper. Op de werkomstandigheden had de FNV weinig aan te merken.

De FNV speelde de informatie door aan de Inspectie SZW, die de scheepswerf na onderzoek confronteerde met de klachten. Maar Veka verschuilde zich, volgens Kuiper, achter andere onderaannemers door te zeggen dat die verantwoordelijk waren voor de buitenlandse krachten die werkten op de scheepswerf. „Een schijnconstructie”, volgens de rechtbank, waardoor de cao ontdoken kon worden. „Een boevenstreek” zegt Kuiper, die er op gericht is om jezelf in te dekken, „puur om zoveel mogelijk geld te verdienen”.

Na het eerste bezoek beloofde Veka beterschap. Ze zou de onderbetaling op lossen. Toen na een tweede bezoek van de FNV bleek dat Veka niet meer ‘zwart’ betaalde , maar de Roemenen nog steeds onder het minimumloon verdienden, stapte FNV naar de rechter, zegt Kuiper.

De rechter verbiedt Veka „nog langer gebruik te maken van ingeleende werknemers die niet beloond worden overeenkomstig de financiële arbeidsvoorwaarden” in Nederland. Veka is bovendien aansprakelijk „voor nabetaling van het achterstallige loon van de Roemeense werknemers”. Omgerekend twee miljoen euro, volgens Kuiper.

Volgens de FNV-bestuurder zingt het onder de Roemeense krachten rond dat zij een fikse schadeclaim kunnen indienen. Het is Kuiper niet alleen om de Roemenen te doen, zegt hij. Schijnconstructies werken oneerlijk concurrentie in de hand, zegt hij, daarmee help je de markt naar de vernieling. Veka is telefonisch herhaaldelijk benaderd, maar was niet bereikbaar voor commentaar.

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach