Netherlands

Rutte, Wiebes en Asscher worden onder ede verhoord over de toeslagenaffaire

Kinderopvangtoeslag Over drie weken beginnen de openbare verhoren over de toeslagenaffaire. Hoge ambtenaren én politici moeten zich verantwoorden.

Vier ministers van het huidige kabinet-Rutte III en drie voormalige bewindslieden zullen komende maand moeten verschijnen voor de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. De zes zullen onder ede en in het openbaar worden verhoord voor hun rol in wat de Toeslagenaffaire is gaan heten, rondom de uit de hand gelopen fraude-opsporing bij de Belastingdienst. Duizenden ouders zijn daarbij onterecht van fraude of misbruik beschuldigd en kwamen daardoor in grote financiële problemen.

Het gaat om premier Mark Rutte (VVD), de ministers Wopke Hoekstra (Financiën, CDA), Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) en Tamara van Ark (Medische zorg, VVD).

Dat heeft de commissie onder leiding van CDA-Kamerlid Chris van Dam dinsdagochtend bekendgemaakt.

De laatste twee ministers worden gehoord wegens hun vorige politieke verantwoordelijkheid. Wiebes was staatssecretaris van Financiën in het vorige kabinet, toen de misstanden rondom de kinderopvangtoeslag aan het licht kwamen. Van Ark was tot voor kort staatssecretaris van Sociale Zaken, belast met het toeslagenbeleid.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher zal voor de commissie-Van Dam moeten verschijnen. Hij was minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet. Zowel Wiebes’ voorganger als staatssecretaris, VVD’er Frans Weekers , als zijn opvolger Menno Snel (D66) zijn eveneens opgeroepen om voor de commissie te verschijnen. Snel trad in december vorig jaar af wegens gebrek aan vertrouwen in de Tweede Kamer.

De parlementaire ondervraging, in de Haagse wandelgangen ‘mini-enquête’ genoemd, is een van de zware onderzoeksinstrumenten van de Tweede Kamer: getuigen zijn verplicht te verschijnen en dienen onder ede te verklaren. Aanvullend heeft de commissie-Van Dam het mandaat gekregen om relevante beleidsdocumenten van kabinet en ministeries te vorderen. Die bevoegdheid hadden vorige ondervragingscommissies niet.

Lees ook: De nog korte geschiedenis van de Parlementaire ondervraging.

Volgens voorzitter Van Dam zal zijn commissie een feitenonderzoek gaan doen naar wat zich in de jaren 2013-2019 achter de schermen heeft afgespeeld bij zowel de politieke besluitvorming als de uitvoering rond de kinderopvangtoeslag en het fraudebeleid. „De belangrijkste vraag is: wie wist wat wanneer?”, zei Van Dam in een toelichting voor de pers.

Het toeslagenbeleid lag primair bij de ministeries van Financiën (Belastingdienst) en van Sociale Zaken, maar ook de rol van premier Rutte is relevant. Hij sprak bijvoorbeeld mee in de Ministeriële Commissie aanpak fraude. De Tweede Kamer kreeg tot nu toe geen inzage in de als staatsgeheim verklaarde documenten van deze commissie. De ondervragingscommissie heeft wel stukken van dit kabinetsgremium kunnen opvragen.

Van Dam zei dat hij voor zijn gastenlijst „afstemming” met het openbaar ministerie heeft gehad. Sinds de huidige staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen (D66) in april aangifte tegen de Belastingdienst deed, doet ook justitie onderzoek naar mogelijk strafbaar handelen door ambtenaren. Een openbaar verhoor voor de parlementaire onderzoekscommissie mag daarmee niet botsen.

De openbare verhoren van in totaal achttien getuigen beginnen op maandag 16 november en zullen zeven dagen in beslag nemen. Op 17 december hoopt de ondervragingscommissie haar onderzoek naar de toeslagenaffaire te kunnen presenteren. Behalve genoemde politici zullen ook (voormalige) topambtenaren door de commissie-Van Dam worden gehoord.

Football news:

22 teams zullen deelnemen aan de FIFA Arab Cup. Het toernooi zal worden gehouden in 2021
Ronaldinho op Maradona: rust in vrede, mijn idool. Tovenaar van de tovenaars! Ronaldinho, voormalig speler van Barcelona en Brazilië, heeft zijn medeleven betuigd met de dood van de voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona. Gecondoleerd met Maradona ' s familie en iedereen die van dit Genie houdt. Mijn vriend, mijn idool, mijn tien - Dank u voor elk moment doorgebracht in uw gezelschap, of het nu lucifers of een eenvoudig diner. Onze gesprekken zijn altijd bijzonder geweest, en Ik zal alle momenten van vreugde koesteren op het veld dat ik u heb moeten bewonderen en hulde brengen aan uw grootheid. Je hebt me mijn hele carrière geïnspireerd. Het moment om je te ontmoeten is een van de beste in mijn leven. Ik was op het veld met mijn idool. Rust in vrede, mijn idool, ik hou van je... Tovenaar van de tovenaars! Voor altijd Ronaldinho schreef op Twitter. De wereld neemt afscheid van Maradona. Napoli hernoemde het stadion ter ere van hem, en de Britten vergaten de Hand of God en erkenden de grootheid van legenden
Voor het eerst in 17 jaar scoorde Liverpool geen doelpunt in een wedstrijd van de Champions League
Villas-Boas suggereerde dat ter nagedachtenis aan Maradona om het tiende nummer in alle teams terug te trekken
Vaticaan op Maradona: de paus herinnert zich hem in gebed en herinnert zich hun ontmoetingen met liefde
Flick ongeveer 3:1 met Salzburg: erg blij met de voorstelling van Bayern. Neuer-world-class goalkeeper-Bayern Coach Hans-Dieter flick somde de resultaten van de Champions League wedstrijd met Red bull Salzburg op
Tyson over Maradona: we werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend ... Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson reageerde op het nieuws van de dood van de legendarische Argentijnse voetballer Diego Maradona. De hand van God heeft ons verlaten. In 1986 wonnen we allebei onze eigen kampioenschappen. We werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend. Ik had veel respect voor hem. Hij zal zeer gemist worden twitterde Tyson. Maradona overleed op 25 November op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Gouden bad, Bengaalse tijgers en een stel Auto ' s. Tyson was de rijkste atleet ter wereld, maar slaagde erin bijna $ 700 miljoen uit te geven