Netherlands

Rutte, Asscher, Wiebes en Van Ark onder ede gehoord over toeslagenaffaire

Een flink aantal (ex-)bewindspersonen wordt volgende maand onder ede gehoord over hun rol in de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat heeft de commissie bekendgemaakt die verantwoordelijk is voor de zogenoemde parlementaire ondervraging over de kwestie.

Premier Rutte en de ministers Hoekstra, Van Ark en Wiebes staan op de lijst. Wiebes is nu minister van Economische Zaken, maar tussen 2014 en 2017 was hij als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst.

De voorganger van Wiebes, Weekers, wordt ook gehoord. Van Ark is nu minister voor Medische Zorg, maar was eerder staatssecretaris van Sociale Zaken.

Asscher

Ook PvdA-leider Asscher moet verschijnen voor de commissie, die bestaat uit Tweede Kamerleden. Asscher was in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voormalig staatssecretaris Snel staat ook op de lijst. Hij trad in december af vanwege de toeslagenaffaire.

De verhoren beginnen op 16 november en lopen tot en met 26 november. De commissie wil weten hoe de toeslagenaffaire zo uit de hand kon lopen. Naast politici worden ook (ex-)topambtenaren en experts gehoord.

De commissie wil het rapport op de laatste Kamerdag van dit jaar aanbieden aan de Tweede Kamer. Commissievoorzitter Van Dam benadrukt dat er geen conclusies worden getrokken of aanbevelingen worden gegeven. Hij noemt het "een reconstructie".

Van Dam: "De politieke conclusies - dus wie is er fout geweest en wat is er fout gegaan - die worden denk ik besproken in een Kamerdebat na de jaarwisseling."

Ontspoorde fraudejacht

Duizenden gedupeerden die kinderopvangtoeslag ontvingen, werden slachtoffer van de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst. Velen van hen moesten ten onrechte forse bedragen terugbetalen en kwamen daardoor in de financiële problemen.

Er loopt ook een strafrechtelijk onderzoek in de affaire, maar dat richt zich op de Belastingdienst, stelt Van Dam. "Wij houden ons bezig met hoe politici en hoge ambtenaren in de periode 2013-2019 met dit dossier zijn omgegaan."

De affaire is nog niet afgehandeld. Er wordt bijvoorbeeld nog volop gesproken over compensatie voor gedupeerden. Ook duiken er met enige regelmaat 'nieuwe' documenten op, vaak via Trouw of RTL Nieuws, die belangrijke aanjagers zijn bij deze affaire.

Van Dam zegt de media dan ook goed in de gaten te houden. Hoe het komt dat het ministerie weinig opening van zaken geeft "is een van de dingen die we moeten onderzoeken", zegt Van Dam.

Football news:

Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus
Kovid speelt het Letse Kampioenschap: het team kreeg slechts 8 personen (maar nog steeds niet afgemaakt)
Gerard Pique: we hopen allemaal dat Messi zal verblijven in Barca
Agent van het coronavirus vanaf het begin: ik voel me prima. Een test is een test
Barcelona heeft in principe overeenstemming bereikt met de spelers om de salarissen te verlagen. De club zal 122 miljoen euro besparen
Barca presidentskandidaat farre: we moeten Neymar terughalen. Hij wil ook
Maradona ' s zoon nam afscheid van zijn vader: je zult nooit sterven, want Ik zal van je houden tot mijn laatste adem.Diego Maradona Jr., de zoon van overleden voormalig Argentijnse voetballer Diego Maradona, nam afscheid van zijn vader. Je hebt geen idee hoe gelukkig ik met je was... Ik voelde me onoverwinnelijk toen jij er was. Je hebt geen idee hoe erg ik je knuffels zal missen, hoe erg ik de tijden zal missen dat we samen zaten en onze geliefde Napoli zagen spelen! En mijn kinderen? Hoe kunnen ze leven zonder zo ' n liefhebbende grootvader? Ik beloof dat ze je altijd zullen herinneren, je beschermen en trots over hun grootvader spreken. Papa, kapitein van mijn hart, Je zult nooit sterven, want Ik zal van je houden tot mijn laatste adem. Wacht op mij, Ik zal je vinden als mijn tijd komt, want ik heb altijd bij je willen zijn. Omdat de zoon niet bang is voor iets naast zijn vader. Goede reistien van mijn hart. Ik hou van jeMaradona' s zoon schreef op instagram. Maradona is de belangrijkste figuur in het leven van regisseur Paolo Sorrentino. Hij gelooft dat Diego hem gered heeft van de dood en noemt de Argentijn zijn gids naar de wereld van de kunst