De Britse regering heeft zijn marineschepen aan het eiland Jersey teruggetrokken enkele uren nadat protesterende Franse vissers vertrokken waren. Rond het eiland, dat Brits kroonbezit is maar aan de Franse kust ligt, was het donderdag onrustig door een hoog oplopend conflict tussen de beide landen.

De Britse marineschepen vaarden al sinds woensdagavond rond aan het eiland. Premier Boris Johnson had de schepen gestuurd nadat Frankrijk ermee dreigde om de elektriciteitsvoorziening op Jersey af te sluiten als de Britten niet stoppen "met Franse vissers tegenwerken".

Het VK legde vorige week extra maatregelen op aan Franse vissersboten die rond Jersey willen komen vissen. Zo mochten ze minder lang vissen en ook maar een beperkt aantal soorten vangen. Volgens de Britten is dat het gevolg van het Brexit-akkoord dat de EU en het VK vorig jaar sloten, maar volgens de Fransen zijn het eenzijdig opgelegde regels die niets met het akkoord te maken hebben.

Daarom had Frankrijk ermee gedreigd de stroomtoevoer op het eiland plat te leggen, waardoor het conflict escaleerde. Eerst stuurde het VK twee marineschepen naar het eiland en later op de dag besliste ook Frankrijk om twee patrouilleschepen te sturen. Ondertussen waren zo'n zeventig Franse vissers aan het protesteren tegen de nieuwe regels.

Ze voeren de haven van de hoofdstad Saint-Helier in, in een poging om die te blokkeren, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Rond 15 uur keerden ze allemaal terug naar huis na een kort gesprek met een minister in Jersey.

Daarop beslisten de Britten om hun schepen ook terug te trekken, maar ze blijven naar eigen zeggen wel paraat. Een woordvoerder van de Britse regering benadrukte donderdagavond opnieuw dat de regels een gevolg zijn van de Brexit. "Jersey heeft het recht om de visserij in zijn wateren zelf te regelen en we ondersteunen de autoriteiten daarbij", zei ze.

Het eiland Jersey ligt zo'n 20 kilometer van de Franse kust en is Brits kroonbezit.