logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Netherlands

Russische onderzeeër wordt eindelijk gesloopt in Vlaardingen

Rijnmond

De Russische onderzeeër Foxtrot B-80 lag jarenlang te verroesten in Amsterdam, maar nu is in Vlaardingen de sloop begonnen.

"De onderzeeër is er best slecht aan toe", zegt Peter Roest van Jansen Recycling Group. "Hij lag tientallen jaren in Amsterdam en daar werd er niks mee gedaan."

De 90 meter lange onderzeeboot werd eind vorig jaar weggesleept van zijn ligplaats in Amsterdam. Na een tussenstop in Rotterdam, waar de Foxtrot op een ponton werd gehesen, is het schip naar een ontmantelingswerf in Vlaardingen gebracht.

Het slopen van de Foxtrot gaat niet zomaar, zo moet er onder meer asbest uit het schip worden gehaald. "De Foxtrot wordt eerst op de kade gerold", zegt Roest. "Dan wordt het asbest gesaneerd en vervolgens wordt hij in stukken geknipt en ontmanteld."

Het vervuilde staal wordt door een specialistisch bedrijf schoongemaakt, zodat het schroot kan worden hergebruikt. Het niet-vervuilde staal wordt omgezet in grondstof. "Dat betekent simpelweg dat een stuk van de onderzeeër over een jaar ineens een verkeersbord is", zegt Roest.

De Foxtrot B-80 werd in 1956 in het Letse Riga gebouwd en was onderdeel van de vloot van de Sovjet-Unie, schrijft de regionale zender Rijnmond. In 1991 werd het schip door ondernemers naar Nederland gehaald. Het was de bedoeling dat de Foxtrot omgebouwd zou worden tot een partyboot.

Dat is nooit gebeurd en de onderzeeboot lag sinds 2002 in de NDSM-haven. Het is nog altijd onduidelijk wie de eigenaar is. Voor de gemeente Amsterdam was de Foxtrot jarenlang een doorn in het oog.

Themes
ICO