Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rusland haalt banden aan met vazalstaatjes in Oekraïne

Rusland gaat diplomatieke banden aan met de ”volksrepublieken” van Donetsk en Luhansk, in het oosten van Oekraïne. Rusland begon de oorlog in Oekraïne in februari formeel om deze staatjes veilig te stellen. Het beschermen van deze staatjes was volgens het Kremlin nodig om genocide te voorkomen tegen de Russische bevolking. Die ”speciale operatie” begon volgens het Kremlin op verzoek van de separatisten zelf.

Omdat de volksrepublieken van Donetsk en Luhansk toch al in elk opzicht afhankelijk zijn van Rusland, lijkt het aangaan van diplomatieke banden meer een formaliteit. Toch moet Rusland bepalen wat het aan moet met de aanhangsels. Donetsk en Luhansk worden alleen door Rusland erkend als onafhankelijke staten. De onafhankelijkheid zal naar alle waarschijnlijkheid van korte duur zijn. Mocht Rusland alsnog de oorlog winnen, dan werden de republieken wellicht alsnog geannexeerd, net als de Krim in 2014. Mocht Oekraïne de staatjes heroveren, dan zal van onafhankelijkheid geen sprake meer zijn.

Cherson

Het Russische persbureau TASS bericht ook dat in het zuiden van Oekraïne mogelijk een Russische legerbasis komt. In de provincie Cherson, grotendeels door Rusland bezet, zit een marionettenregering die geïnstalleerd is door Moskou. Een woordvoerder zegt tegen TASS dat nog geen formele aanvraag gedaan is voor een legerbasis, maar dat dit zeker tot de mogelijkheden behoort. Een Russische basis zou het strategische belang van de regio vergroten, net zoals de aanwezigheid van een marinebasis op de Krim Rusland in deed grijpen.

Update: CNN bericht dat de pro-Russische regering in Cherson wel degelijk een verzoek heeft gedaan voor een militaire basis. Volgens lokale bestuurder zou het merendeel van de bevolking achter het voorstel staan. Volgens Oekraïne is de helft van die bevolking inmiddels gevlucht, dus zal voornamelijk het pro-Russische deel over zijn.

Zuid-Ossetië

Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov zegt ondertussen dat Rusland niet van plan is een referendum te organiseren in Zuid-Ossetië. Deze republiek werd in 2008 samen met Abchazië losgescheurd van Georgië, tijdens de Russisch-Georgische oorlog. Sindsdien opereert het, net als de republieken in Oekraïne, als een aanhangsel aan de rand van Rusland.

 

Advertentie

Lees ook deze artikelen

Hongarije wil meer geld, uitzondering pijptransport bij olie-embargo Rusland

Lees verder
Graan in Oekraine

Zelensky bij WEF in Davos: ‘We hebben 5 miljard dollar per maand nodig en alle wapens’

Lees verder

Onderste uit de kan: Russische Doema wil veertigplussers het leger in

Lees verder

Russische gastoevoer Finland wordt zaterdag gestopt, Duitsland neemt voorzorgsmaatregel

Lees verder

Veel onduidelijkheid over evacuatie Oekraïense soldaten Marioepol

Lees verder

Oekraïne boekt voorzichtig terreinwinst, McDonalds vertrekt uit Rusland

Lees verder
Vladimir Putin

Rusland: toetreden tot NAVO Finland en Zweden is fout die Rusland niet zal accepteren

Lees verder

Oekraïne wil in beslag genomen Russisch geld gebruiken voor wederopbouw

Lees verder

Britten: Russische generaals sneuvelen omdat ze niet kunnen delegeren

Lees verder