Netherlands

Ruinerwold-verdachte Josef B. mag proces afwachten op vrije voeten

De klusjesman Oostenrijker B. was volgens justitie betrokken bij vrijheidsberoving van de kinderen die vorig jaar op de boerderij in Ruinerwold werden aangetroffen. Omdat nog geen zicht is op wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt in de zaak, komt hij vrij.

Oostenrijker Josef B., een van de verdachten in de zaak rond het gezin van Gerrit Jan van D. dat jarenlang in afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, mag zijn proces op vrije voeten afwachten. Hij is vrijdag vrijgekomen, zegt een woordvoerder van de rechtbank Noord-Nederland. B. wordt verdacht van vrijheidsberoving van zes kinderen van Van D.

B. is vrijgekomen omdat er volgens de rechter geen sprake meer is van een zogeheten geschokte rechtsorde. Op basis van die bepaling kan een verdachte worden vastgehouden als zijn vrijlating tot maatschappelijke ophef zou leiden. Dat was nog de enige grond waarop B. vastzat.

Gevangenisziekenhuis

Een tweede reden waarom hij is vrijgelaten, is dat er nog geen zicht is op wanneer de inhoudelijke behandeling in de zaak plaatsvindt. Dat komt omdat de rechtbank eerst langs wil gaan in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen bij verdachte Gerrit Jan van D. Hij ligt daar omdat hij lijdt aan de gevolgen van een hersenbloeding uit 2016. De rechtbank wil naar hem toe om te bepalen of hij wel vervolging kan ondergaan.

Van D. werd vorig jaar door de politie aangetroffen in een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold. Daar zou hij met zes van zijn kinderen jarenlang afgesloten van de buitenwereld hebben geleefd. Hij wordt verdacht van vrijheidsberoving en het seksueel misbruiken van één van zijn kinderen. Josef B., die ook wel de klusjesman wordt genoemd, zou Van D. hebben geholpen bij het vasthouden van de kinderen.

Football news:

Villarreal zal spelen in de finale van de Europacup voor de eerste keer
Manchester United verloor voor het eerst in 8 wedstrijden. Er waren 6 overwinningen en een gelijkspel
Manchester United bereikte de finale voor de eerste keer onder Solskjaer
Emery speelt voor de vijfde keer in de Europa League finale. Hij heeft drie overwinningen
Villarreal stal de tweede Engelse finale - zal spelen voor de Europa League met Man United. Emery heeft een kans om deze titel te pakken voor de 4e keer
Guardiola ' s vader: Pep altijd beschouwd Messi de beste, maar wilde geen schade aan Barca veroorzaken door het nemen van de speler
Messi schreef aan Bartomeu je probeert me weer te neuken kort voor de aankondiging van zijn wens om Barca te verlaten