Netherlands

Ruinerwold-klusjesman Josef B. op vrije voeten

Misdaad

19 minuten geleden Aangepast: 18 seconden geleden

De twee verdachten in de zaak Ruinerwold: Josef B. (links) en Gerrit Jan D. (rechts) Beeld © Petra Urban / RTL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De rechtbank Noord-Nederland heeft vrijdagmiddag besloten om Josef B. vrij te laten uit voorlopige hechtenis. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat laat advocaat Yehudi Moszkowicz weten aan RTL Boulevard. "Het is de enige juiste beslissing", laat de raadsman weten.

"Het is de enige juiste beslissing"

De Oostenrijker zit al ruim een jaar vast op verdenking van vrijheidsberoving van de kinderen in de boerderij. Dit zou hij volgens het OM samen met de vader van het gezin Gerrit Jan van D. gedaan hebben. Advocaat Moszkowicz klaagde al maandenlang over de voorlopige hechtenis van verdachte. Hij deed meerdere verzoeken om deze te laten schorsen of opheffen door de rechtbank. De drie rechters besloten volgens de raadsman vanmiddag om het voorarrest op te heffen.

De rechtbank was niet bereikbaar voor commentaar.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zwijgen Josef B. werkt, onvoldoende inzage in psyche

Afgelopen weekend werd bekend dat de deskundigen van Het Pieter Baan Centrum geen conclusies heeft kunnen nemen in het onderzoek naar de Ruinerwold-klusjesman. De deskundigen hebben geen oordeel geveld over de 59-jarige Oostenrijker. De man ging tijdens de opname in hongerstaking.

In de dagen dat de vader van het gezin ook aanwezig was in het Pieter Baan Centrum, trok B. zich terug naar zijn kamer. “Hij kwam niet of nauwelijks zijn cel uit. Daarvoor en daarna heeft hij zich op een normale manier begeven. Van D. is gedurende een week een paar dagen naar het Pieter Baan Centrum gebracht. Omdat mijn cliënt in die dagen niet zijn cel uitkwam en de interactie niet aanging, hebben ze de observatie van de vader na een paar dagen in het Pieter Baan Centrum gestaakt”, zegt de raadsman.

Miniatuurvoorbeeld

LEes ook:

Advocaat Josef B: 'Vader Ruinerwold te slecht voor PBC'

Josef B. heeft zijn vriend niet gezien tijdens de observatie. “Op het moment dat hij begreep dat Van D. binnen zou komen, is hij naar zijn kamer gegaan en daar gebleven. Op mijn advies.” Waarom Moszkowicz zijn cliënt adviseerde niet mee te werken, wil de advocaat niet zeggen.

De deskundigen wilden onder andere onderzoeken of er sprake was van een zogenoemde folie à deux, een gedeelde psychotische stoornis. De onderzoekers wilden kijken of er een stoornis was waarbij de twee verdachten elkaars waanbeelden versterkten. Omdat beide mannen elkaar niet zagen, is hier geen onderzoek naar gedaan.

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis