Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Ruim honderd klimaatactivisten gearresteerd bij actie op Eindhoven Airport

De marechaussee en de politie hebben zaterdagmiddag 104 activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) gearresteerd op het vliegveld van Eindhoven. Dat meldt de marechaussee op Twitter. De klimaatactivisten blokkeerden daar de toegang tot privéjets, onder meer omdat ze vinden dat het vliegveld een natuurvergunning moet hebben.

Volgens de marechaussee kwamen ongeveer honderd demonstranten aan het begin van de middag het terrein van Eindhoven Airport op door een gat in het hek te knippen. XR heeft het zelf over 200 tot 250 activisten, waarvan een deel vrijwillig is vertrokken voordat de politie en de marechaussee begonnen met arrestaties. De achterblijvers zijn aangehouden.

Twitter avatar Marechaussee Koninklijke Marechaussee De Marechaussee en Politie gaan nu over tot aanhouden van actievoerders die het luchtvaartterrein niet hebben verlaten #demonstratiexr
Volgen

De demonstranten hebben enige tijd het terrein rondom de privéjets geblokkeerd, maar XR denkt niet dat dat vluchten heeft belemmerd. „Omdat we de actie van tevoren hadden aangekondigd, zijn de privéjets die naar Eindhoven wilden ergens anders geland.”

Volgen

Bezettingen zoals deze, gevolgd door arrestaties of verplaatsingen, zijn een vast onderdeel van het actierepertoire van Extinction Rebellion. Eerder deze maand werden honderden activisten opgepakt bij een demonstratie op de A12 in Den Haag, en eind vorig jaar omsingelde de groep zo’n vijftien privéjets op Schiphol.

Eindhoven Airport heeft in 2020 een aanvraag voor een natuurvergunning ingediend, maar die aanvraag is nog altijd niet goedgekeurd. In de tussentijd treft minister Christianne van der Wal (Stikstof, VVD) geen maatregelen tegen het vliegveld, schrijft het Eindhovens Dagblad. Mobilisation for the Environment, de milieugroep van Johan Vollenbroek, wilde dat wel, maar daar ging de minister niet in mee. In een reactie op een bezwaar van de groep schrijft Van der Wal: „Eindhoven Airport is niet de enige bron die zorgt voor stikstofdepositie, maar een van de vele bronnen.”

Lees ook De tactiek van Extinction Rebellion: orde verstoren en opgepakt worden