Netherlands

Ruim 200 meldingen seksuele intimidatie in ov: 'Topje van de ijsberg'

Kamerleden geschokt

10 minuten geleden Aangepast: 7 minuten geleden

Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Reizigers van het openbaar vervoer hebben vorig jaar ruim 200 meldingen over seksuele intimidatie gedaan. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal nog veel hoger omdat lang niet alle slachtoffers zich melden. Kamerleden reageren geschokt. "Ik schrik me rot. We moeten kijken wat we hiertegen kunnen doen."

Alleen de NS kreeg vorig jaar van januari tot november al ruim 100 meldingen binnen van seksuele intimidatie, laat een woordvoerder weten. De incidenten vonden plaats in de trein, maar ook op stations.

"Seksuele intimidatie kan allerlei vormen aannemen. Fysiek, maar ook verbaal", zegt de woordvoerder van de NS. "Het is verschrikkelijk als dit gebeurt. In welke vorm dan ook. We vervoeren elke dag 1,3 miljoen mensen, maar elke melding is er een te veel. Dit kan voor reizigers een enorme impact hebben.

Schaamte

In de meeste gevallen stappen slachtoffers van zedenmisdrijven niet naar de politie, omdat ze zich schamen of denken dat ze zich aanstellen. "Ongetwijfeld is dit nog maar een fractie en is seksuele intimidatie in het ov dus aan de orde van de dag", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Ze is geschrokken van de nieuwe cijfers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Prijzen openbaar vervoer stijgen sterker dan die van autorijden

Verschillende maatregelen

De PvdA wil met de partijen gaan nadenken wat hier tegen gedaan kan worden. In een reactie laat de NS weten dat er al verschillende maatregelen worden genomen. "We richten onze treinen beter in zodat reizigers elkaar steeds beter kunnen zien. Er zijn minder hoekjes waarin je kunt wegduiken." Ook zijn de stations steeds beter ingericht met het oog op het veiligheid. 

Verder worden er op risicovolle tijdstippen (in de late uurtjes) en in de grote steden steeds vaker veiligheidsteams neergezet. Deze teams werken naast de conducteurs. 

Proef gestart

Ook zijn er op verschillende trajecten proeven met WhatsApp- en sms-alert gestart. "Daarmee kun je, zonder dat het opvalt, gelijk via een appje of sms de NS waarschuwen. De eerste ervaringen met deze proef zijn erg  positief", zegt de NS-woordvoerder. 

De woordvoerder benadrukt: "Als je wordt lastiggevallen, bel altijd meteen 112."

Football news:

Wat voor keeper heeft Chelsea genomen? Edouard Mendy was 6 jaar geleden werkloos, onder de indruk van de Tsjechen en zal Kepu
Solskjaer op Manchester United tekende alleen van de Beek: je toont geen respect voor Donny, hij is een topspeler
Milan wil striker Bude-Glimt Hauge tekenen. Hij scoorde ze in de Europa League op donderdag
Rivaldo: Barcelona zal niet gemakkelijk zijn zonder de doelen van Suarez
Munir uit Sevilla werd door de FIFA gedwongen de regels te herschrijven. Nu kunnen spelers het nationale team veranderen
Lampard zal met Kepa en Caballero praten na het tekenen van Mendy.Chelsea manager Frank Lampard deelde zijn gedachten na de overplaatsing van Rennes Keeper Edouard Mendy. Ik heb Cap nog niet gesproken. Toen de overdracht officieel werd aangekondigd, waren we aan het trainen. Ik heb Kepu nog niet gezien, maar Ik zal met hem en Willy Caballero praten in de komende 24 uur. Ik ben erg open met beide. Voor keepers is dit BELANGRIJK, ze hebben een eigen vakbond op het terrein van de opleiding vanwege de aard van hun werk. Er is nu een goede concurrentie [in deze positie], en zo gaan we vooruit
Een documentaire over Varane genomineerd voor de prijs van het Rotterdamse sportfilm festival