Netherlands

RSF: Europese persvrijheid onder druk; EU moet het niet bij woorden laten

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

[email protected]

Vacatures & advertenties

[email protected]

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.

Een krantenkiosk in Athene, daags na de moord op misdaadjournalist Karaivaz op 9 april. | Louisa Gouliamaki / AFP

Persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF) waarschuwt dat de gevaren voor journalisten in Europa toenemen, na een mogelijke huurmoord op een Griekse misdaadjournalist. Het continent blijft een van de veiligste plaatsen om als journalist te werken, maar ook hier er zijn de afgelopen vijf jaar meerdere moorden geweest.

Giorgos Karaivaz werd vorige week vrijdag in de buurt van zijn huis in in de Atheense buitenwijk Alimos doodgeschoten door twee mannen op een motorfiets. Hij werd meerdere keren geraakt, met twee schoten in het hoofd. Karaivaz werd zondag begraven in zijn geboorteplaats Kallifytos, in het noordoosten van Griekenland.

In landen als Polen en Hongarije is er een meetbare afname van de persvrijheid: Polen duikelde de afgelopen jaren tientallen plaatsen op internationale persvrijheidsindexen. In Wit-Rusland maakt de overheid geen onderscheid tussen demonstranten en verslaggevers. De persvrijheid in Europa krijgt klap na klap, dat is duidelijk.

RSF benadrukt dat de Europese Unie niet alleen moet oproepen tot versterking van mediavrijheid. De Hongaarse premier Viktor Orbán legt die naast zich neer. “Het is van vitaal belang dat Europa haar verantwoordelijkheid neemt en alle journalisten in bescherming neemt.” Meer bij The Guardian

Reporters sans Frontières Griekenland

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude