Netherlands

Rottumse Silke Otten in finale Holland's Next Top Model: 'Ineens herkennen mensen je'

Al heel haar leven woont Silke in Rottum, bij haar ouders. „Lekker rustig”, vertelt ze. Maar dat werd wel even anders toen ze op televisie te zien was. „Ineens herkennen mensen je ook op straat, dat is wel heel gek. En dat mensen zo veel reageren op sociale media.”

„Dat heb ik best wel onderschat, dat mensen denken dat ze je kennen, omdat ze je op televisie zien. ‘Hé Silke’, roept iemand dan naar je in de supermarkt. Dan voelde ik me enorm schuldig dat ik diegene niet herkende, maar dan bedacht ik me later dat diegene mij natuurlijk van televisie kent.”

In werkelijkheid is het voor Silke al even geleden dat ze middenin het ‘circus’ van opnames zat. Sterker nog: de uitslag is bij haar en haar naaste familie al een tijdje bekend. „Het zijn zes weken opnames geweest, die begonnen in juli en eindigden in augustus.”

Maar de echte hype begon natuurlijk pas toen de afleveringen uitgezonden werden. „Ik zit thuis nog steeds iedere maandag voor de tv met mijn familie en dat is best nog wel spannend, want hoe de afleveringen gemonteerd zijn en dergelijke weet ik niet. Het is niet zo dat ik de afleveringen van tevoren al te zien krijg.”

Dat ze maandag na het maanden stilgehouden moeten hebben eindelijk mag vertellen, lucht wel op. „Het is ook wel lekker dat het dan klaar is. Je leeft er natuurlijk echt naartoe. En daarna kan ik aan de slag met wat ik het liefste doe: modellenwerk.”

Lees ook | Sneker Maha is de eerste met een hoofddoek bij Holland’s Next Top Model: ‘Ik had dat niet eens door’

Waarom juist zij het zo ver heeft geschopt in het programma, durft ze niet met zekerheid te zeggen. „Maar ik denk dat het opvalt dat ik veel plezier heb in wat ik doe. Bovendien ben ik altijd wel redelijk relaxt, bezig met wat ik moet doen.” Haar afgeronde mbo-opleiding Fotografie aan ROC De Friese Poort in Drachten heeft haar daar zeker bij geholpen. „Door het hele seizoen had ik ook wel een goede klik met de fotografen, omdat ik zelf dat fotografische inzicht heb. Dan pakte ik de opdracht soms toch wat sneller op.”

Ook in het ‘modellenhuis’, waar de kandidaten tijdens de opnames verblijven, was de sfeer erg relaxt. „Daar was ik van tevoren misschien wel het meest bang voor, voor de groep. Misschien viel ik er wel helemaal buiten, als nuchtere Friezin of was er allemaal drama. Maar uiteindelijk hadden we echt de meest relaxte groep ooit”, lacht Silke. „Wat dat betreft was het maar een saai seizoen.”

Vooral met Maha Eljak, een andere deelneemster uit Sneek, had Silke veel contact. „Wij klikten gewoon heel goed. Nu nog steeds hebben we veel contact. We hebben ons eigen ritueeltje ontwikkeld, dat we elkaar iedere zondag voor de uitzending even bellen.”

Dat waren flink wat afleveringen, want het afgelopen seizoen was het langste seizoen ooit van de modellentalentenjacht. „Dat je dan nu eindelijk in die finale staat, is natuurlijk wel bijzonder. Ik zei voordat ik naar Rotterdam ging voor de eerste aflevering nog tegen mam: ‘Het kan gewoon zijn dat ik heb lopen inpakken en dat ik hier morgen weer op de stoep sta’. Maar zo is het gelukkig niet gegaan”, grinnikt ze.

De finale van Holland’s Next Top Model is maandagavond om 20.30 uur te zien op RTL 5.

Football news:

Rudi Garcia over Lyon ' s kansen tegen city: de kwartfinales lieten zien dat de favorieten ook verslagen kunnen worden
CSKA ging akkoord met een vijfjarig contract met Fuchs. De overdracht wordt geschat op 7-10 miljoen euro
Ferdinand over Messi in Barca: wil hij blijven, gezien de resultaten en de prestaties van het team? Heeft hij tijd om te wachten?
Het zou me niet verbazen als Pochettino binnen drie dagen wordt benoemd. Ex-Barca winger Carrasco in de nieuwe coach van de club
Alaba over Mueller: we zijn blij dat Bayern zo ' n speler heeft
Jordi Cruyff verving Donadoni aan het hoofd van China ' s Shenzhen
Tiago Pro 8:2 met Barca: Bayern heeft nog niets gewonnen