Netherlands

Rotterdam koploper in omvormen van oud kantoor of school naar woning

Redactie economie

DEN HAAG. De trend van het omvormen van vastgoed naar woningen zet zich gestaag door. In 2019 groeide de woningvoorraad met 12.500 woningen die ontstonden uit transformatie, vrijwel gelijk aan het jaar 2018. Rotterdam loopt ermee voorop.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat bekostigd is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In 2019 zijn 12.500 duizend woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, scholen en winkels. Dat is vrijwel gelijk aan het aantal in 2018 (12.200).

Bijna de helft van de woningen is gerealiseerd in voormalige kantoorgebouwen, aldus het CBS. Een kwart deed voorheen dienst als winkel of maatschappelijk vastgoed, zoals ziekenhuis, kerk of schoolgebouw.

De toename vormt niet minder dan 13 procent van het totaalaantal nieuwe woningen dat Nederland er vorig jaar bijkreeg. Nieuwbouw blijft nog altijd de belangrijkste factor voor aanwas van de woningvoorraad; in 2019 waren dat 71.500 woningen.

Rotterdam blijkt koploper in de lijst van de gemeenten waar vastgoed een tweede leven kreeg als woonruimte. In de Zuid-Hollandse stad kwamen 1905 huizen voort uit hergebruik van bestaande panden. Dat bedraagt ruim een derde (37 procent) van alle woningen die in 2019 aan de Rotterdamse woningvoorraad werden toegevoegd. Op de tweede en derde plek staan respectievelijk Amsterdam en Den Haag; Leeuwarden staat op vier.

Vrij klein

Capelle aan den IJssel kreeg verhoudingsgewijs de meeste huizen erbij door transformatie: hergebruik was in deze gemeente goed voor driekwart van de nieuwe woningen. Overigens blijkt uit de cijfers dat hergebruik van bestaande panden ook buiten de Randstad in diverse gemeenten een belangrijk deel bijdraagt aan de uitbreiding van de woningvoorraad.

Over het algemeen zijn woningen in oude kantoren of scholen vrij klein, concluderen de onderzoekers. Zo had vorig jaar 45 procent van de huizen een oppervlakte van 15 tot 50 vierkante meter. Het aandeel woningen met een oppervlakte van 50 tot 75 vierkante meter bedroeg 28 procent. Verder blijkt uit de statistieken dat het overgrote deel (84 procent) van de gerealiseerde woningen huurwoning wordt.

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis