Netherlands

Rondkomen met alleen AOW blijkt bijna haalbaar

Ooit opperde ik dat mensen met een hypotheekvrij huis wellicht zouden kunnen rondkomen met alleen AOW. Nu kan ik die hypothese eindelijk in de praktijk toetsen.

Laat ik eerst even stilstaan bij alle tekortkomingen en beperkingen van mijn ‘onderzoek’. Zo heb ik nog een thuiswonende, studerende zoon, waardoor het uitgavenpatroon zich lastig laat vergelijken met dat van een tweepersoonshuishouden. Logischerwijze zijn we in deze setting meer kwijt aan energielasten en boodschappen dan wanneer hij op zichzelf zou wonen.

Omgekeerd zijn wij zelf nu rond de zestig en mogen we ons gelukkig prijzen met een goede gezondheid. Om die reden heb ik bewust gekozen voor het allerhoogste eigen risico, zonder dat ik dat de afgelopen jaren heb hoeven voorschieten. Stijgende zorgkosten kunnen zwaar drukken op het beschikbare inkomen, terwijl het in onze situatie nog geen rol van betekenis speelt.

Tegelijk hebben huishoudens die rond moeten komen van alleen AOW in veel gevallen recht op huur- en zorgtoeslag, waardoor het netto inkomen hoger uitvalt dan wat de Sociale Verzekeringsbank maandelijks op de rekening bijschrijft. Wij profiteren weliswaar van een hypotheekvrij huis (te vergelijken met een huurtoeslag van honderd procent), maar ontvangen geen zorgtoeslag.

Daar komt dan nog eens een coronacrisis bovenop, die een wissel trekt op het uitgavenpatroon en in veel huishoudens ongemerkt heeft geleid tot een besparing van soms wel honderden euro’s.

Aan de andere kant halen wij tegenwoordig elke week eten bij een lokale pizzeria om dat restaurant financieel te ondersteunen, een extra kostenpost van meer dan honderd euro per maand.

Krakkemikkig

Al met al is dit ‘onderzoek’ zo krakkemikkig en incompleet dat van een echt experiment in wetenschappelijke zin geen sprake is.

Zelf was ik ook alleen maar op zoek naar een indicatie, een voorzichtige bevestiging van een eerder hardop uitgesproken vermoeden en een resultaat dat wellicht in grote lijnen overeenkwam met de verwachtingen. Dat was: wie hypotheekvrij met pensioen gaat, komt een heel eind met alleen een AOW-uitkering.

Uitgaande van een netto bedrag met recht op heffingskorting kom je dan uit op een gezinsinkomen van ongeveer 1650 netto. Op papier zou dat voldoende moeten zijn, want ik heb in de loop der jaren geleerd om te rekenen met een denkbeeldige 50 euro per dag. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je elke dag precies dat bedrag uitgeeft, maar wel dat je tien dagen voor het einde van de maand goed zit wanneer er nog ongeveer 500 euro resteert.

Na zes maanden bleek dat 1650 euro –met de genoemde gezinsgrootte en drie krantenabonnementen– net iets te krap was. Ook werd duidelijk dat we, zonder opzettelijk zuinig te leven, nooit meer uitgeven dan 2000 euro netto.

De eerste voorzichtige conclusie kan dus zijn dat een zeer bescheiden aanvullend pensioen al toereikend is wanneer men de eigen woning geheel heeft afgelost. Je zou dat ook om kunnen draaien en kunnen stellen dat een hypotheekvrij huis synoniem is aan een riant aanvullend pensioen waarop ook nooit zomaar ineens tien procent kan worden gekort.

De auteur is publicist. Reageren? [email protected]

Football news:

Tebas over Messi: Ik wil Leo in La Liga zien evenals Mourinho, Pep, Klopp, Ronaldo
Vaarwel Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden, begraven naast hun ouders
Maradona werd begraven in de buurt van Buenos Aires naast zijn ouders
Mourinho op Maradona: we kunnen zijn voetbal vinden op Google, maar we zullen Diego daar niet vinden. Ik mis hem, Tottenham manager Jose Mourinho heeft zijn gedachten gedeeld over het overlijden van voormalig Argentina International Diego Maradona. Er is Maradona en er is Diego. Maradona is iemand waar ik niet over hoef te praten omdat de hele wereld hem kent. Niemand zal het vergeten. Diego is anders. De mensen die zijn grote vrienden waren, die kleedkamers met hem deelden, zijn bevoorrecht. Ik kan zeggen dat hij een goede vriend van me was, hoewel ik hem meestal aan de telefoon sprak. Maar natuurlijk hebben we elkaar meerdere keren ontmoet. Hij had een groot hart. Ik mis hem. We kunnen zijn voetbal vinden op Google elke keer als we hem missen, maar we zullen Diego daar niet vinden. Vandaag heb ik de jongens verteld over hem en de tijd die we samen doorbrachten. Ik mis vooral de oproepen die hij altijd deed na nederlagen. Na de overwinningen heeft hij me nooit meer gebeld. Hij wist dat ik het niet nodig had op zulke momenten, maar in moeilijke momenten was hij er voor mij en sprak altijd: Mo, vergeet niet dat je de beste bent.Hij had altijd deze benadering. Ik mis Diego, zei Mourinho. Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn.Showsport readers say goodbye to Maradona
Fabio Capello: tegen zo ' n middelmatige Real Madrid had Inter beter kunnen spelen in de Champions League. Het team had in de eerste helft altijd problemen. In de tweede helft hield ik meer van vier verdedigers. Tegen zo 'n middelmatige Real Madrid had het team beter kunnen spelen, zei Capello. Zidane paste zich goed aan de verliezen aan en was Conte in alles te slim af. Hazard eindelijk verlicht in de top match
Ibrahimovic ontmoette de Zweedse nationale teamcoach in Milaan
Tottenham Winks scoorde vanaf 49 yards. Dit is het derde resultaat in de Europa League, al - in deze loting