Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Rode Kruis opent giro 6251 voor hulp bij honger in de Hoorn van Afrika

Het Rode Kruis opent giro 6251 in verband met extreme droogte en honger in de Hoorn van Afrika. In Kenia, Ethiopië en Somalië hebben miljoenen mensen volgens de noodhulporganisatie, de Verenigde Naties (VN) en andere hulporganisaties direct hulp nodig om te overleven en de situatie verslechtert nog elke dag.

Het bureau voor noodhulp van de VN trok eind april aan de bel vanwege de ernstige situatie in de Hoorn van Afrika. Volgens VN-wereldvoedselprogramma WFP lijden daardoor ongeveer dertien miljoen mensen in delen van Ethiopië, Somalië en Kenia honger.

"We moeten nu snel actie ondernemen om grotere hongersnood te voorkomen", zegt Derk Segaar, Hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis vanuit Ethiopië. "Dit is al het vierde opeenvolgende seizoen van droogte en levensreddende hulp is nodig." Het Rode Kruis zegt meer dan 37 miljoen euro nodig te hebben voor de hulp in de drie landen.

"Nu kunnen we onze ogen echt niet meer sluiten" laat een Rode Kruis-woordvoerder weten aan NU.nl. Volgens de organisatie is het moeilijk om aandacht te krijgen voor de "sluimerende ramp" doordat ook de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis aandacht eisen.

Tijdens eerdere jaren van de hongersnood in de streek heeft het Rode Kruis geen gironummer geopend voor de Hoorn van Afrika. "Nu hebben we een concreet geldbedrag dat we nodig hebben", licht de woordvoerder van de noodhulporganisatie toe waarom dit nu wel gebeurt.

Ergste droogte in veertig jaar

De Oost-Afrikaanse streek waarin ook Eritrea en Djibouti liggen, wordt geteisterd door de ergste droogte in veertig jaar. In de afgelopen drie regenseizoenen is er in deze gebieden zo weinig neerslag gevallen, dat er veel meer vee sterft dan normaal en gewassen niet kunnen groeien. Door de droogte worden mensen gedwongen uit te wijken naar andere gebieden, waardoor conflicten ontstaan.

Veel landen in bijvoorbeeld Noord-Afrika zijn afhankelijk van goedkope tarwe uit Oekraïne. Het graan is ook cruciaal voor de wereldwijde voedselhulp. Die loopt door de oorlog in Oekraïne gevaar, waarschuwde de VN begin mei.

Meer dan tien miljoen kinderen in vooral de Hoorn van Afrika en Zuid-Azië zijn in gevaar door acute ondervoeding, meldde UNICEF dinsdag. De aanhoudende droogte, de oorlog in Oekraïne en de nasleep van de coronapandemie zijn volgens de VN-kinderorganisatie de belangrijkste oorzaken. Bovendien nemen de donaties wereldwijd af, zei UNICEF tegen NU.nl.

Ook kinderorganisatie Save the Children en hulporganisatie Oxfam maken zich zorgen over de situatie in de Hoorn van Afrika, licht coördinator van het humanitaire team bij Save the Children Nederland Martine Bergwerff toe aan deze site. "Wat de situatie in de Hoorn van Afrika op dit moment zo uitzonderlijk zorgelijk maakt is dat de directe gevolgen van conflicten, klimaatverandering en de pandemie tezamen een levensgevaarlijke combinatie vormen in deze regio." Iedere 48 seconden sterft er waarschijnlijk iemand in de Hoorn van Afrika door honger, waarschuwen de twee organisaties.