Het RIVM is dinsdag gematigd positief over het totaal aantal positieve coronatesten in de week van 13 tot en met 19 januari. Dat beeld wordt echter overschaduwd door de opmars van de Britse coronavariant in Nederland, aldus het instituut.

Het RIVM registreerde in de afgelopen week 38.776 positieve coronatests, ruim 21 procent minder dan een week eerder (49.398). Geschat wordt dat van de mensen die vorige week besmet raakte, zo’n 10 procent de besmettelijkere Britse variant kreeg. Een verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor.

Het percentage mensen dat positief testte, nam de afgelopen week licht af van 12,9 procent naar 11,7 procent. Die daling is volgens het RIVM zichtbaar in alle leeftijdsgroepen.

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was vorige week iets lager dan de week daarvoor. 1.348 coronapatiënten werden opgenomen op reguliere verpleegafdelingen, tegenover 1.628 de week ervoor. 252 patiënten met COVID-19 belandden op de intensive care (ic), 47 minder dan de week ervoor. Het RIVM registreerde ook minder coronagerelateerde sterfgevallen: 608 om 743.

Het reproductiegetal (R) lag op 1 januari, zeventien dagen na het ingaan van de lockdown, met 0,98 nog maar net onder de 1. Dat wil zeggen dat honderd coronapatiënten samen weer 98 anderen aansteken. Vorige week meldde het RIVM een R van 0,95. Experts kunnen het reproductiegetal pas na twee weken betrouwbaar vaststellen.

Half februari is de helft besmet met het Britse type

Als het aantal sociale contacten tussen mensen en de naleving van de coronaregels hetzelfde blijft als nu, zorgt dit straks voor veel meer besmettingen, redeneert het RIVM. Het instituut schat dat dan half februari minimaal de helft van alle mensen dat positief test, dat doet op de Britse coronavariant.

“We hebben te maken met twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden lijken te verspreiden in Nederland. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën. Een epidemie met de ‘oude’ variant, waarin het aantal infecties daalt, en een epidemie met de Britse variant waarin het aantal infecties juist toeneemt”, schrijft het RIVM dinsdag in een bijgevoegd nieuwsbericht op de weekcijfers.

Het instituut baseert zich daarbij onder meer op het beeld dat naar voren komt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daar leidde de variant al tot een zeer hoge toestroom van ziekenhuispatiënten.

Desalniettemin blijkt volgens het RIVM uit onderzoek dat mensen niet meer of minder ziek worden van de Britse variant dan het coronavirustype dat nu het meest voorkomt in ons land. Ook het percentage besmette personen dat in het ziekenhuis terecht komt zou hetzelfde zijn als bij het ‘oude’ type.