Netherlands

'Retourtje Verleden' neemt je mee langs 180 jaar spannende vondsten langs het spoor

LEIDEN - Bij de aanleg van een spoorlijn, de bouw van een treintunnel of station, moet er diep worden gegraven. En zodra je gaat graven komt het verleden letterlijk naar boven. Een zwaard uit de middeleeuwen of een prehistorische bijl van een hertengewei; het werd allemaal aangetroffen. Een selectie uit 180 jaar spoorvondsten kun je de komende maanden zien op een kleine tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Een van de pronkstukken is zonder twijfel het 'Delftse kijkertje', dat werd gevonden bij de bouw van de spoortunnel in Delft in 2014.

Spoorwegbeheerder ProRail neemt archeologie heel serieus. 'Wij worden in een vroeg stadium al betrokken bij een bouwproject', vertelt Jerry Huisman in het programma UIT van Radio West. Huisman is een van de twee archeologisch medewerkers in dienst van ProRail en samensteller van de tentoonstelling 'Retourtje Verleden'.

Bouwprojecten lopen zelden vertraging op als gevolg van archeologisch onderzoek: 'Al ruim op tijd krijgen wij de kans om onderzoek te doen en als het goed gaat, dan zijn we daarmee klaar als de bouw begint'. De archeologen proberen van tevoren al helder te krijgen wat ze zouden kunnen vinden. 'Maar het blijft natuurlijk archeologie, dus ook een beetje onvoorspelbaar. Soms is een verrassing wat ze vinden', zegt Huisman.

Complete voormalige stadsmuur

Het project in de spoorzone in Delft zal Jerry niet snel vergeten. Een archeologisch walhalla was het. In Delft ging een flink gebied in het centrum fors op de schop. Het treinviaduct aan de Phoenixstraat maakte plaats voor de spoortunnel, inclusief gloednieuw modern station. Een zeer kostbare mega-operatie, die de kans bood om diep te graven.

Wat er gevonden werd overtrof ieders verwachtingen: 'We vonden een complete voormalige stadsmuur terug. Met de torens er nog in, waar zelfs de vloeren nog in zaten. Een stadsgracht waar nog allemaal materiaal in ligt dat vroeger is weggegooid of verloren. Het geeft een heel mooi kijkje in vroeger'.

Onder de fundering kijken

Bij dat project in Delft gebeurden ook dingen die volstrekt uniek waren. Zo werd de monumentale Molen De Roos een stukje opgetild, omdat deze gruwelijk in de weg stond. Om de molen vervolgens weer terug te plaatsen op het betonnen dak van de spoortunnel. Het bood de onderzoekers de kans om letterlijk onder de funderingen van de molen te kijken.

Iets vergelijkbaars gebeurde ook met de Bagijnetoren. 'Gewoon opzij geschoven. En daarna weer teruggeschoven', zegt Huisman, alsof een routineklus was. Dat was het overigens niet.

De oudste telescoop

Spectaculair was ook de vondst van een telescoopje, het 'Delftse kijkertje'. Het bleek de oudste telescoop te zijn die ooit in Nederland is gevonden. Deze telescoop is de komende maanden een van de pronkstukken op de tentoonstelling in het Rijkmuseum van Oudheden.

Sinds 25 jaar is archeologie een serieus ding bij ProRail en vast onderdeel van een bouwproces. Maar vondsten werden natuurlijk al veel eerder gedaan. Al bij de aanleg van de eerste spoorlijnen kwamen archeologische vondsten boven de grond. 'Dan heb je het over 181 jaar geleden', gaat Jerry Huisman verder. 'Hoewel dat meer dingen waren die toevallig zijn gevonden. Er ligt bijvoorbeeld een prachtig zwaard uit de middeleeuwen, helemaal versierd. We hebben ook vondsten uit Nijmegen. Het mooiste van het mooiste.'

Reserveren is verplicht

De kleine tentoonstelling 'Retourtje Verleden' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is er tot en met 22 augustus. In de kerstvakantie zijn er extra activiteiten voor kinderen. Vanwege de corona-maatregelen moet je je museumbezoek vooraf reserveren en is het verplicht om binnen een mondmasker te dragen.

LEES OOK: Mogelijk muren van bijgebouw kasteel ontdekt in Alphen: 'Details nog uitpuzzelen'

Football news:

Wilshere heeft een contract getekend met Bournemouth, voormalig profvoetballer Jack Wilshere. De 29-jarige middenvelder heeft een contract getekend met de club van het kampioenschap tot het einde van dit seizoen. De Engelsman had de status van vrije agent, nadat hij in oktober vorig jaar zijn contract met West Ham had opgezegd. Hij is afgestudeerd aan de Academie van Arsenal. In de zomer van 2018 verhuisde hij naar West Ham, maar in twee seizoenen maakte hij slechts 19 optredens. In het seizoen 2016/17 speelde hij voor Bournemouth. Zijn statistieken zijn hier
Ole Gunnar Solskjaer: Pogba speelde superblij tegen Liverpool. Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer commentaar op de prestaties van middenvelder Paul Pogba in de wedstrijd van de 19de ronde van de Premier League met Liverpool
Real Madrid en Barca verslaan in drie dagen is een gruweldaad. Atletische directeur van de Spaanse Super Cup, Rafael Alcorta, sprak over het winnen van de Spaanse Super Cup. Dit is een belangrijk segment in termen van wat we zijn, waar we voor spelen. Het verslaan van Real Madrid en Barcelona in drie dagen is een gruweldaad zei Alcorta. In de halve finale van het toernooi op 14 januari versloeg Athletic Real Madrid 2-1, terwijl Barcelona op 17 januari 3-2 won in de finale
De Poolse voetbalbond kondigde het aftreden van Jerzy Bienek aan als hoofdcoach van de nationale ploeg van het land. Sinds juli 2018 is bzhenchek verantwoordelijk voor het Poolse nationale team, ter vervanging van Adam Nawalki na de slechte prestaties van het team op het WK in Rusland. Onder leiding van Bzhenchek speelden de Polen 24 wedstrijden, waarbij ze 12 keer wonnen, 7 keer verloren en vijf keer tekenden. Tijdens het Europees kampioenschap kwam het Poolse nationale team van de eerste plaats, met 25 punten in de kwalificatiegroep. In de Nations League werden de Polen derde in Groep A1
Ik blijf voor mijn familie spelen. Het was belangrijk om de Maradona Cup
Borussia Gladbach tekent Kone tot 2026. De middenvelder finishte het seizoen in Toulouse. Volgens Sky Sport Duitsland zal de speler deze week een contract tekenen met een nieuwe club tot 2026, maar zal hij blijven spelen voor het Franse team tot het einde van het seizoen in bruikleen. Dit seizoen scoorde de 19 -rige 1 doelpunt in 19 wedstrijden in de Franse Tweede Klasse. Meer informatie over de statistieken vindt u hier. Eerder werd gemeld dat het ook door Milaan werd opgeëist
Ik denk niet dat Tuchel ' s ontslag een verrassing was. PSG anticipeerde gewoon op de evenementen