Informateur Johan Remkes heeft er veel vertrouwen in dat hij dit weekend met de partijen VVD, D66 en CDA goede stappen richting een minderheidskabinet kan zetten, ondanks dat het vertrek van de demissionaire ministers Sigrid Kaag en Ank Bijleveld de formatie "niet eenvoudiger heeft gemaakt".

Remkes ontvangt dit weekend de partijleiders van VVD, D66 en CDA en hun secondanten op landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum. De informateur benadrukt dat de formatiepuzzel er met het aftreden van Kaag en Bijleveld niet eenvoudiger is geworden.

"Maar daarom is het misschien wel goed dat we eens even wat langer de tijd nemen in deze ontspannen omgeving om primair over de ontstane situatie en over de inhoud te praten", zei Remkes bij binnenkomst. De inhoud staat nog steeds voorop, zegt hij.

Hij heeft er veel vertrouwen in dat hij dit weekeinde goede stappen kan zetten met de drie partijen richting een minderheidskabinet. "Als ik hier al met groot wantrouwen naar toe zou gaan, had ik beter niet kunnen komen." Maar verder wil de VVD-prominent vooral afwachten wat het weekeinde brengt.

Opstappen Kaag en Bijleveld maakte de formatie nog complexer

D66-leider Sigrid Kaag stapte donderdag op als demissionair minister van Buitenlandse Zaken vanwege haar rol in de evacuatie vanuit Afghanistan, kort nadat de Tweede Kamer een motie van afkeuring had aangenomen. Doorslaggevend bij deze motie was de steun van de ChristenUnie, de partij die bij D66 in het demissionaire kabinet zit.

Een dag later stapte ook CDA'er Ank Bijleveld op als demissionair minister van Defensie, nadat ze op donderdag nog aangaf aan te zullen blijven. Vrijdag bleek het CDA overrompeld werd door het besluit van Kaag om op te stappen.

Tot een zekere hoogte zijn de partijen ook meer op elkaar aangewezen. Niet alleen door de houding van de ChristenUnie, met wie VVD en CDA graag in een volgend kabinet stappen. Maar ook door de rol van de PvdA en GroenLinks, met wie Kaag wil regeren. Het was juist de PvdA die de motie van afkeuring tegen het kabinet, en in het bijzonder Kaag en Bijleveld, indiende.

Remkes moet op zoek naar minderheidskabinet

Informateur Remes moet tussen de politieke crises door met deze partijen op zoek naar een minderheidskabinet. Het 'weekendje op de hei' moet voor een doorbraak zorgen. De VVD heeft aangegeven wel met D66 en CDA te willen regeren en CDA-leider Wopke Hoekstra zei vorige week op het congres dat zijn partij graag regeringsverantwoordelijkheid wil nemen. Van D66 zal duidelijkheid worden verlangd, hoewel die partij zich waarschijnlijk afwachtend zal opstellen.

D66'ers zeggen dat er in het weekend vooral inhoudelijk stappen moeten worden gezet. Wat dat betreft noemt informateur Remkes het na het zomerreces gepresenteerde stuk op hoofdlijnen van Kaag en VVD-leider Mark Rutte "een mogelijk startpunt, zij het dat dit is geschreven door twee fracties vanuit een liberale visie" en het stuk "een financieel kader ontbeert en een beperkte omvang heeft".