Netherlands

Regering Santokhi kritisch over dreigende taal Bouterse

De Surinaamse regeringspartijen zijn niet te spreken over dreigende uitspraken die ex-president en voorzitter van de NDP, Desi Bouterse, maandag heeft gedaan, zegt de regering dinsdagavond in een verklaring. Vooral de uitspraak van Bouterse dat de regering Santokhi-Brunswijk bezig is het volk vijftig jaar terug te werpen en dat er „toen wapens bij zijn gekomen”, heeft tot veel verontwaardiging geleid, zowel bij de regering maar ook in de samenleving. In 1980 pleegde Bouterse met een groep militairen een staatsgreep in Suriname.

Bouterse deed zijn omstreden uitspraken in het NDP-partijcentrum in Paramaribo waar hij na afloop van een zitting van de krijsgraad naartoe was gegaan. De oud-legerleider was in de rechtbank om zijn kijk op de gebeurtenissen rond de Decembermoorden naar voren te brengen.

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime van Bouterse vermoord in Fort Zeelandia in Paramaribo. De krijgsraad heeft Bouterse eerder tot een celstraf van 20 jaar veroordeeld wegens zijn rol in de Decembermoorden. De toespraak voor zijn aanhangers maandag ging gedeeltelijk over de verzetszaak tegen de veroordeling, de nadruk lag echter op de huidige politieke situatie waar hij de gewraakte uitspraken over deed.

Bouterse maakte duidelijk dat hij het niet eens is met de keus van Santokhi voor een kapitalistisch systeem. Ook maakt de gewezen president zich zorgen om de etnische spanningen in het land die volgens hem de laatste maanden weer toenemen, terwijl daar de laatste jaren volgens hem geen sprake van was.

De coalitiepartijen benadrukken dat het oproepen tot geweld en het naar de wapens grijpen niet past in een democratische samenleving. Dit heeft in Suriname eerder geleid tot ernstige schendingen van mensenrechten met onschuldige slachtoffers, een verdeelde samenleving, economisch- en financieel wanbeleid en armoede als gevolg, aldus de verklaring.

„Deze trauma’s willen we niet meer. Het is genoeg geweest. Bedreigingen zullen op gepaste en wettelijke wijze worden beantwoord”, is ook te lezen in de reactie van de coalitie. „De NDP, en vooral hun leider, moet weten dat recht en wet gelden voor iedereen, niemand is vrijgesteld van deze democratische verworvenheid”, aldus de verklaring.

Football news:

Nepomnyasjchy tegen het verminderen van de RPL tot 12 clubs: Rusland is niet bereid om een groot aantal fans op te offeren
Wolverhampton loan Willian Jose van Sociedad met een uitkoopoptie. Real Sociedad forward Jose Willian is dicht bij een verhuizing naar Wolverhampton. De Engelse club heeft ermee ingestemd de 29-jarige Braziliaan tot het einde van het seizoen te leasen met het recht om uit te kopen. Willian zal pas volgende week in Wolverhampton aankomen, omdat hij nog geen werkvergunning in Engeland heeft gekregen vanwege de nieuwe Brexit-voorschriften. Wolven zien de spits als vervanging voor de gewonde Raul Jimenez. Eerder berichtte men belangstelling voor Willian uit Letico. In 13 wedstrijden van het seizoen scoorde de speler 3 goals en maakte 1 assist. Meer informatie over de statistieken vindt u hier
AC Milan is dicht bij het lenen van Tomori aan Chelsea met een 20+ miljoen euro buy-out optie
Spartak over fans veroordeeld voor het vechten op Euro 2016: Fedun persoonlijk hielp hen financieel
Lewandowski verbeterde het Bundesliga record door 22 goals te scoren in de eerste ronde
Flick on Bayern: ons doel is om op de top te blijven
Doelman Alcoyano heeft 10 redes in de wedstrijd tegen Real Madrid. Het meest in het seizoen onder de rivalen van Madrid