Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Reddingsbrigade en ANWB hebben handen vol door hitte, festivals verlopen goed

Door onze nieuwsredactie

De reddingsbrigade heeft zaterdag een drukke dag gehad, doordat veel mensen vanwege de hitte verkoeling zochten bij stranden of recreatieplassen. Ook de ANWB had het drukker door de tropische temperaturen. Festivals die zaterdag plaatsvonden zijn goed verlopen.

Volgens een woordvoerder van de Reddingsbrigade moest zaterdag in veel gevallen bij "klein leed" geholpen worden. "Denk aan hulp voor splinters, pleisters of kinderen die kwijt zijn". Toch waren er ook grotere incidenten. "We zagen ook situaties waarbij mensen waren afgedreven of waarbij iemand echt gered moest worden".

De woordvoerder verwacht dat de drukte ook zaterdagavond nog aanhoudt. "Vaak zien we dat de stranden aan het eind van de middag leeglopen, maar wat we nu zien is dat het nog steeds erg druk is", aldus de zegsman. "Als ik op de webcams van populaire stranden kijk, lijkt het qua drukte wel 13.00 uur 's middags."

In een recreatieplas in Alblasserdam is zaterdagmiddag een dertienjarig meisje om het leven gekomen, nadat ze om onduidelijke redenen onder water was verdwenen. Een reanimatiepoging mocht niet meer baten, meldde de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid eerder aan NU.nl.

10 procent meer meldingen van autopech

Op de weg hadden meer mensen pech dan normaal. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op zaterdag, laat een woordvoerder van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

De ANWB kreeg tot 17.30 uur pakweg 2.850 pechgevallen binnen. "Daar zaten geen gekke dingen tussen", aldus de ANWB. Het gaat vooral om auto's die problemen hebben met accu's. Die kunnen uitvallen doordat ze tijdens warme dagen harder moeten werken om de motor te koelen. Bij eerdere hittegolven in het land waren er ook veel autoproblemen.

Veel mensen verblijven nu nog aan de kust of bij recreatieplassen. "We verwachten dat we het vanavond ook druk zullen hebben als ze terugkeren naar huis", zegt de woordvoerder.

Mensen die zaterdag en zondag langs de weg stil komen te staan hoeven niet lang in de brandende zon te wachten. Rijkswaterstaat heeft voor zaterdag en zondag een hitteprotocol ingesteld van 10.00 tot 22.00 uur. Weggebruikers met pech worden vanwege het protocol direct geholpen. Ze worden zo snel mogelijk naar een plek met voorzieningen gebracht, zoals een tankstation.

Festivals verlopen goed

De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

Beide evenementen lieten eerder deze week al weten voorbereid te zijn op de warmte. Bij Best Kept Secret in het Brabantse Hilvarenbeek zijn "genoeg schaduwplekken" in de bossen en zijn er voldoende waterpunten waar bezoekers gratis water kunnen halen, zei een woordvoerder.

Directeur Maurits Westerik zegt zaterdag dat het festival tot nu toe "heel goed" verloopt. Er is "veel schaduw, maar ook veel zon" en het "meer en bos" doen de festivalgangers goed, zegt hij. "Het publiek is relaxed en bewust."

Bij Oerol op Terschelling is er een centraal watertappunt, wordt voldoende zonnebrand verkocht en worden bezoekers op schermen gewaarschuwd, zei een woordvoerder eerder. Festivalbaas Siart Smit zegt dat tot dusver "alles normaal" is op het festival. "De zon is sterk maar de temperatuur valt wel mee."

Van de watertappunten op Best Kept Secret wordt zaterdag gretig gebruikgemaaktFoto: ANP