Netherlands

Rechter: Volkskrant mag recensent Arjan Peters ontslaan

De Volkskrant mag literair recensent Arjan Peters ontslaan. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een door Peters aangespannen zaak. Volgens de rechter is uit onderzoek in opdracht van de krant gebleken dat er sprake is geweest van verwijtbaar gedrag van de recensent. Door herhaalde ontkenningen daarvan is de Volkskrant het vertrouwen in hem verloren en is de arbeidsrelatie ernstig en duurzaam verstoord.

In mei schreef NRC dat Peters door de krantop non-actief was gesteld na onderzoek over zijn omgang met vrouwelijke auteurs.

De rechter stelt in zijn vonnis dat het duidelijk is dat het niet om ‘me too-gedrag’ gaat, maar dat niemand dat Peters ook verweten heeft. Wel heeft de recensent zich niet conform de voor hem geldende normen gedragen. Het moet hem duidelijk zijn geweest dat dergelijk gedrag door DPG Media als ontoelaatbaar wordt gezien, aldus de rechter. ‘Keer op keer heeft de hoofdredactie hem gevraagd naar het waarheidsgehalte van de geruchten die over zijn contacten met vrouwelijke auteurs circuleerden. Het moet hem uit die vragen duidelijk zijn geworden - voor zover het dat niet al was - dat de hoofdredactie vindt dat hij als recensent uiterst terughoudend dient te zijn in zijn contacten met schrijvers’, staat in het vonnis.

Aangezien er sprake is van een ernstig verstoorde arbeidsrelatie en er voor Peters geen ander werk is, vindt de rechter ontslag gerechtvaardigd. Ook heeft de krant de juiste procedures gevolgd om tot die slotsom te komen. Peters krijgt een ontslagvergoeding van 32.000 euro toegewezen, het bedrag dat de Volkskrant hem had aangeboden.

Hij schreef 28 jaar bijdragen voor de krant en blijft vinden dat het ontslag onterecht is. Zijn advocaat Marcus Draaisma kondigt daarom hoger beroep aan.

Meer bij Rechtspraak.nl

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi