Netherlands

Rechter: provincie te laks met uitstootregels Tata Steel

Noord-Holland ging te soepel om met regels voor de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden bij staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. De rechter vernietigt het besluit waarmee de provincie de maximale uitstoot door één van de hoogovens van het bedrijf had bepaald. Het provinciebestuur is nu verplicht om te onderzoeken of strengere milieueisen mogelijk zijn.

De rechtszaak werd aangespannen door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die vond dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die namens de provincie milieuregels handhaaft, strenger moet optreden tegen Tata Steel. Fabrieken van de staalmaker in IJmuiden volgens de inspectie te veel schadelijke stikstofoxiden uit.

Technieken

Daarbij voerde de inspecteur aan dat de Europese normen voor de staal- en ijzerindustrie strenger zijn. Als staalfabrikanten voor hoogovens de best beschikbare technieken gebruiken, zou volgens de Europese Commissie een maximale uitstoot van 100 milligram stikstofoxiden per vierkante nanometer mogelijk zijn. Tata Steel was gebonden aan een bovengrens van 140 milligram.

De rechter ging mee in het betoog en oordeelde dat de omgevingsdienst niet goed genoeg heeft onderzocht of met andere productietechnieken een lagere uitstoot mogelijk is.

Bovengrens

Het besluit betekent niet dat de hoogoven in IJmuiden per direct moet worden stilgelegd. Zo blijft de huidige maximumwaarde gelden, totdat Noord-Holland een nieuw besluit heeft genomen. De rechter wil zo voorkomen dat oudere regels van de provincie voor Tata Steel weer gaan gelden, met een nog hogere bovengrens voor stikstofoxiden.

Tata Steel is de grootste industriële uitstoter van stikstofoxiden in Nederland. De ILT herinnerde tijdens de rechtszaak aan de schade die de stoffen veroorzaken. De dienst wees op onderzoek van de Gezondheidsraad, die becijferde dat in Nederland 2600 mensen per jaar voortijdig overlijden door blootstelling aan stikstofoxiden.

Lees ook: ‘CO2-heffing zorgt voor beperkte vermindering productie’

Football news:

Neville vergeleek Liverpool met Coventry na Manchester United ' s overwinning. Waarschijnlijk vanwege de kleur van het uniform
Vladimir Gazzaev hield de eerste trainingssessie met Siena
Alessandro Costacurta: Inter zijn de favorieten voor zowel de Milan derby en de Scudetto
De Valencia speler testte positief op antigenen. Gisteren was een match met Attico
Tottenham was een van de beste clubs in de Premier League. Manchester United, Arsenal, Brighton and Man City-in de top 5, Liverpool-7
Manchester United en Liverpool deden een show in de cup. De sponsor van het entertainment is de stoutmoedige posities van Trent en Rashford (Verenigd hebben dit voordeel beter gerealiseerd)
Roman Abramovich: de status van Lampard in Chelsea blijft onwrikbaar. Hij is een iconisch figuur voor de club