Netherlands

Rechter geeft geen goedkeuring overname Iddink

Foto: ANP

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een eerdere goedkeuring voor de fusie van de educatieve dienstverlener Iddink met uitgever Malmberg, een dochteronderneming van mediabedrijf Sanoma, onvoldoende gemotiveerd. Daarom ging er een streep doorheen. Volgens de rechter moet er meer onderzoek worden verricht naar eventuele mededingingsproblemen die door de krachtenbundeling kunnen opspelen.

Iddink is onder andere eigenaar van schooladministratiesysteem Magister dat door meer dan de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs wordt gebruikt. De combinatie met Malmberg biedt volgens de bedrijven mogelijkheden om het digitale lesmateriaal van uitgevers beter te laten aansluiten op de elektronische leeromgeving van de school.

De ACM stelde eerder al wel aanvullende eisen aan de deal. Die moesten ervoor zorgen dat innovatie wordt gestimuleerd, maar ook dat er een gelijk speelveld voor uitgevers blijft bestaan. Volgens de rechter had de ACM had in dat besluit gesteld dat het “niet aannemelijk” is dat andere uitgevers worden buitengesloten van data waarover Magister en Malmberg na de overname beschikken. Maar daar moet nu extra onderzoek naar worden gedaan.

Nu de rechter niet akkoord ging, moet ook de ACM zich opnieuw buigen over goedkeuring van de overeenkomst. Sanoma kondigde de deal in december 2018 aan.

De ACM zegt in een reactie, ondanks het extra werk dat moet worden gedaan, tevreden te zijn over de uitspraak. Dit omdat de rechter wel meeging in de voorwaarden die door de toezichthouder aan de deal werden gesteld. Dat bevestigt volgens de ACM dat gedragsvoorwaarden een “adequaat middel” kunnen zijn om mededingingsproblemen op te lossen en “innovatie te bevorderen”.

Football news:

Het hoofd van Borussia over Stad: ze besteedden een miljard euro aan spelers in 5 jaar. Wie zou dat anders doen? Pep moet andere clubs niet bekritiseren
Scheidsrechter Howard Webb en Bibiana Steinhaus huwde met voormalig Premier League scheidsrechter Howard Webb huwde met voormalig Bundesliga scheidsrechter Bibiana Steinhaus
Presnel Kimpembe: PSG hebben een ziel. De club stopt niet met groeien. Ik ben trots
Lothar Mattheus: Bayern denk aan Nagelsmann als opvolger van Flick
Di Maria op Bayern: PSG geslaagd voor het beste team van vorig seizoen
Conceicau bij vertrek uit Chelsea: ik ben trots op de Porto spelers. We speelden een fantastisch spel
Flick zal het aanbod accepteren om het Duitse nationale team te leiden. Matteus over de Bayern coach