Netherlands

Rechter: Al Fitrah-moskee moet financiële gegevens delen

De Utrechtse Al Fitrah-moskee zegt „geen snipper papier” van de financiële administratie te hebben, maar moet deze van de rechter wel met een commissie van de Tweede Kamer delen.

De Utrechtse Al Fitrah-moskee moet van de rechter de financiële administratie delen met de Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar buitenlandse moskeefinanciering. Dat heeft de rechtbank van Den Haag vrijdag bepaald. De rechter legde de moskee een dwangsom op van 2.000 euro per dag, als het bevel niet binnen twee weken wordt opgevolgd. Dat bedrag kan oplopen tot 1 miljoen euro.

Lees ook: Al Fitrah-moskee zegt ‘geen snipper papier’ meer te hebben

Tot nog toe weigert de moskee de financiële gegevens te delen. Daarom spande de Tweede Kamercommissie zondag een kort geding aan. De advocaat van de moskee zei donderdag in de rechtszaal dat de moskee „geen snipper papier” meer heeft sinds een inval van de FIOD in 2016. Toen werden leden van de moskee verdacht van witwassen en terrorismefinanciering.

De Tweede Kamer wil met een parlementaire ondervraging in februari meer te weten komen over de financiering van ‘religieuze organisaties’ uit ‘onvrije landen’. De Al Fitrah-moskee zou geld hebben ontvangen van omstreden geldschieters uit het Midden-Oosten. Zij zouden met de financiële hulp een strengere versie van de islam in het westen willen verspreiden.