Netherlands

Rapport: Europese journalisten lopen vaker risico op repressie en geweld

Persvrijheid Europese journalisten hadden vorig jaar vaker te maken met repressie, geweld en bedreigingen, concludeert Reporters Without Borders. Nederland zakte een plek in de jaarlijkse index.

Europese journalisten lopen steeds vaker het risico om slachtoffer te worden van repressie door autoritaire regimes, geweld en bedreigingen. Dat concludeert de internationale organisatie Reporters Without Borders (RSF) in de deze week verschenen jaarlijkse index waarin de persvrijheid wereldwijd wordt gemeten. Nederland zakt één plek naar nummer vijf in de ranking van 2020. Dat komt door de toename van online bedreigingen aan het adres van Nederlandse journalisten.

Landen in Midden- en Oost-Europa hadden het afgelopen jaar hoofdzakelijk te maken met regeringen die journalistieke vrijheden bij publieke omroepen beperkten of daartoe poogden, aldus RSF. Daarvan zouden onder meer televisie-omroep TVP in Polen (dat land zakte drie plaatsen naar plek 62) en omroep RTVS in Slowakije (van de 35ste naar de 33de plek) slachtoffer zijn geworden. In Bulgarije, met de 111de plek het Europese land met de laagste plek in de index, werd bovendien gepoogd de regerings-kritische journalist Silvia Velikova van radiostation BNR uit haar functie te ontzetten.

In de rest van Europa worden journalisten volgens RSF met name toenemend geraakt door geweld en fysieke en online bedreigingen. Zo is Frankrijk twee plekken gezakt in de ranking (naar plaats 34), omdat journalisten door flitskogels en traangasgranaten van de politie werden geraakt bij de gele hesjes-protesten. In Spanje, dat op de 29ste plek bleef, hadden verslaggevers toenemend te maken met geweld door leden van de extreem-rechtse politieke partij VOX en aanvallen door pro-onafhankelijkheidsbetogers in Catalonië. Ook in Oostenrijk (dat twee plekken zakte naar 18), Italië (twee gestegen naar 41) en Griekenland (65ste gebleven) hebben journalisten te maken met aanvallen door extreem-rechtse mensen. Volgens RSF komt dat door een „groeiend klimaat van vijandigheid jegens migranten” in die landen.

Lees ook over de persvrijheid-index van vorig jaar: RSF: ‘Landen gebruiken coronacrisis om pers tegen te werken’

Football news:

Griezmann sprak met Hamilton en bezocht de Mercedes boxes tijdens de Spaanse Grand Prix
Barcelona vindt dat Neymar het gebruikt heeft. Hij zei dat hij wilde terugkeren, maar verlengde zijn contract met PSG (RAC1)
Aubameyang aan de Arsenal fans: we wilden je iets goeds geven. Het spijt me dat we niet konden
Atletico verloor niet in Camp Nou. Busquets' blessure is het keerpunt van de wedstrijd (en het kampioenschap race?)
Verratti blesseerde zijn kniebanden tijdens PSG training. Deelname aan de Euro is nog steeds in vraag
Neymar ' s contract in één foto. Mbappe wil hetzelfde
Manchester United wil Bellingham in de zomer tekenen, niet Sancho. Borussia niet van plan om te verkopen Jude