Netherlands

Protest tegen politiegeweld breidt zich uit, agenten gewond in Philadelphia

Protest tegen politiegeweld breidt zich uit, agenten gewond in Philadelphia

Minneapolis. Afbeelding: AD/Reuters

In de binnenstad van Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania zijn protesten tegen het politiegeweld uitgelopen op rellen. Zeker 13 agenten zijn in de stad gewond geraakt tijdens brandstichtingen en plunderingen, meldt NBC News.

De autoriteiten in Philadelphia riepen zaterdag mensen op niet naar het centrum te komen. De burgemeester van de stad heeft een avondklok ingesteld die ook geldt in de nacht van zondag op maandag.

Ook in andere steden is een avondklok van kracht vanwege de massale betogingen. Het gaat volgens CNN om zeker 25 steden in 16 verschillende staten, waaronder Los Angeles, Atlanta, Louisville, Columbus en Minneapolis. Voor sommige steden geldt de avondklok alleen voor de avond en nacht van zaterdag op zondag.

Vernielingen

De politie van Philadelphia meldde dat de protesten zaterdag vreedzaam verliepen, maar dat een groep bij het stadhuis en het kunstmuseum vernielingen aanrichtte. Op beelden op sociale media is te zien dat er branden woeden voor het stadhuis, die veel rook veroorzaken. Een ooggetuige zei tegen CNN dat mensen op politieauto’s staan te springen, de ruiten inslaan en graffiti erop spuiten. Volgens de politiecommissaris zijn vier politiewagens in brand gestoken.

De betogers probeerden tevens een standbeeld van de vroegere burgemeester Frank Rizzo omver te trekken. Rizzo was in de jaren 70 burgemeester van Philadelphia en stond volgens NBC bekend om zijn harde optreden tegen criminaliteit, maar werd ook beschuldigd van het discrimineren van minderheden.

Gouverneur Tom Wolf van Pennsylvania riep inwoners van de staat op om vreedzaam te protesteren. Hij heeft begrip voor de demonstranten, maar hoopt dat mensen rekening met elkaar houden, zegt hij in een verklaring op Facebook.

Football news:

Manchester United en Liverpool willen de 15-jarige Sochaux verdediger van Kambala tekenen
Lloris en Son kregen bijna ruzie na de eerste helft met Everton. Voor de 2e maakten de spelers het goed
Massimiliano Allegri: ik ben op zoek naar een project dat ambities heeft om te winnen
Simone Inzaghi op het scudetto gevecht: Lazio kijkt alleen naar zichzelf
Ntombela en Mourinho communiceren pas over twee weken. Toen vertelde de speler de coach dat hij Tottenham wilde verlaten
De ex-Real Madrid speler helpt bij het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie in het voetbal. Deze functie is nuttig voor een coach, sportdirecteur en arts op hetzelfde moment
De 16-jarige striker Sherki heeft zijn contract met Lyon verlengd tot 2023. Real Madrid en Manchester United zijn geïnteresseerd in Hem