Netherlands

Prins Bernhard-belasting en huisjesmelkers

Prins Bernhard junior baalt ervan dat de PvdA een fiscale maatregel om pandjesbazen aan te pakken in een verkiezingsprogramma de Prins Bernhard-belasting heeft genoemd. Hij vreest dat dit slecht is voor zijn imago. Dat is het ook, maar de praktijk leert dat bezwaar maken tegen zo’n etiket de verbreiding ervan juist bevordert. Wouter Bos maakte ooit bezwaar tegen het label draaikont, hem opgespeld door zijn politieke opponent Jan Peter Balkenende. Gevolg: het kwam extra stevig aan Bos vast te zitten. Ruud Lubbers protesteerde onmiddellijk toen Marcel van Dam het woord belubberen voor ‘belazeren’ introduceerde. Dat was in 1984, maar is altijd een beetje aan Lubbers blijven kleven.

Voorwaarde voor succesvolle framing is een grond van waarheid. Prins Bernhard vindt dat die ontbreekt, hoorde ik onderzoeksjournalist Michiel Couzy op Radio1 uitleggen. Privé bezit de prins slechts 96 panden en sinds 2006 heeft hij „geen pandjes” meer gekocht. Weliswaar bezit hij in totaal bijna zeshonderd panden, maar dat is samen met een zakenpartner.

Opmerkelijk taalverschijnsel: de meeste mensen huren of bezitten een huis, rijke investeerders hebben pandjes. Dat is een vastgoedeufemisme voor bijvoorbeeld een pand met vier of vijf woonlagen in steden als Amsterdam.

Zelfs als de PvdA besluit om de Prins Bernhard-belasting te hernoemen, zal die naam in de spreektaal blijven voortbestaan. Reden: iedereen snapt meteen wat ermee wordt bedoeld. Dat komt doordat deze prins al de naam heeft van een al te gewiekste zakenman.

Overigens zijn er al eerder Oranjes vernoemd. Volgens de Dikke Van Dale betekent wilhelmina-vooruit ‘vrouw met een grote boezem’. Dit naar koningin Wilhelmina (1880-1962), hoewel ook de vooroorlogse Amsterdamse voetbalclub Wilhelmina Vooruit een rol heeft gespeeld. Lubberende onderarmen bij oudere vrouwen heten naar koningin Juliana (1909-2004) onder meer prinses Juliana-armen, juliaantjes of juliana-armen.

Huisjesmelker. Iets heel anders nu: een korte geschiedenis van de woorden huisjesmelker en huisjesmelken. De vroegste vindplaats voor huisjesmelker is toevallig 2 december 1846, vandaag 174 jaar geleden. Kleine huisjesmelkers in Den Bosch legden toen geld bij elkaar om arme bewoners die de huur niet konden betalen er voor gemeenschappelijke rekening uit te laten zetten.

Het woord sloeg snel aan. De uitgever van een „Humoristisch vlugschrift” legde in 1850 in een dagbladadvertentie de herkomst uit. „De Huisjes-Melker is Eigenaar van Huisjes, welke hij aan de Arbeidende Klasse verhuurt. Men vindt hem beschreven zoowel in gesprek over het Verhuren, als bezig met het ophalen der Huurpenningen. Vandaar den bijnaam, dien hij algemeen draagt, omdat hij den armen Bewoner zijner (meest ellendige) Huisjes op alle mogelijke wijzen zoekt te beknibbelen, of wel uittemelken.”

Het werkwoord huisjesmelken dateert van 1882. Men vreesde toen dat de gemeente Amsterdam – dus niet een rijke particulier – zich schuldig zou gaan maken aan deze verderfelijke praktijk.

Zeker in Amsterdam heeft het huisjesmelken een lange geschiedenis. Omstreeks het midden van de negentiende eeuw exploiteerde Jacobus Mens (1805-1869) veel huizen in de Jordaan. Vanwege zijn scheve mond werd hij Bokkebek genoemd. Een andere bijnaam was Burgemeester van de Willemsstraat. In een koninklijke koets, zo lezen we, bracht hij bezoeken aan die Oranjegezinde straat. Hij heerste er als een brute vorst.

schrijft elke week over taal. Twitter: @ewoudsanders.

Football news:

Godzijdank voor de charisma. Ik heb een gave om anders te zijn dan de rest. PSG striker Neymar deelde zijn mening over zichzelf. Op het veld en daarbuiten, net als voor mij, moet je een ander persoon zijn. Het is duidelijk dat dit alles veel moeite vergt. Je moet goed zijn, zowel op als buiten het veld. Gelukkig heb ik veel charisma van het veld gehaald. Ik werd een idool voor veel kinderen. Ik denk dat het me geholpen heeft om anders en uniek te lijken. Toen ik een kind was, droomde ik altijd van mijn eigen laarzen, en nu heb ik een verhaal en laarzen (Neymar speelt in Puma King boots speciaal voor hem ontworpen - approx. Showsport) die ik kan delen met de wereld
Wayne Rooney: het is tijd om de jongere generatie te leiden. Ik had een geweldige carrière
Lineker op Rooney: een van onze grootste spelers. Engeland zou Euro 2004 hebben gewonnen als hij niet gewond was geraakt. Voormalig Engelse striker Gary Lineker heeft commentaar gegeven op Wayne Rooney ' s beslissing om zijn carrière te beëindigen en Derby County coach te worden. Een van onze grootste voetballers aller tijden heeft zijn carrière beëindigd. Het is geen gemakkelijk moment voor elke speler, maar Rooney heeft een echt prachtige carrière opgebouwd. Ik hoop dat hij succes heeft met Derby County. Veel geluk schreef Lineker
Chelsea zal Drinkwater de derde huur geven, Kasimpasa. Hij heeft niet meer gespeeld sinds februari
Neymar: ik werd een icoon en idool in het voetbal. Moed is mijn grootste voordeel ... PSG forward Neymar deelde zijn mening over zijn kwaliteiten. Ik ben een zeer moedig persoon, moed is mijn grootste deugd. Maar nu is het moeilijk te zeggen wat mensen in mij kunnen zien. Toen ik een kind was, was het makkelijker om deze vraag te beantwoorden. In elke leeftijdsgroep lag [niveau] boven het gemiddelde en werd altijd in de hogere categorieën gewerkt. Dit bracht me populariteit in de stad Santos. Toen was het makkelijker. Maar nu? Het is moeilijk te beantwoorden, omdat ik vandaag geloof dat ik een idool ben geworden, een icoon in het voetbal. Nu ben ik met de beste spelers ter wereld. Ik ben er trots op om bij hen te zijn
Liverpool wil iedereen verslaan. Manchester United weet dat ze iedereen kunnen verslaan. Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft zijn verwachtingen gedeeld voor de komende Premier League wedstrijd met Liverpool. Elk team begint een wedstrijd met het idee dat ze het kunnen winnen. We weten dat we iedereen kunnen verslaan, overal, op elk moment. Dus om het spel te benaderen met het gevoel dat door het spelen van de beste voetbal, We kunnen winnen, het is leuk. Dit is een test, een echte test van wat onze positie werkelijk is, want Liverpool op Anfield is een van de moeilijkste tests. Ik sta liever boven aan de tafel dan bij te praten. Maar nu zijn we kanshebbers, jagers, achter de kampioenen aan. Dat is wat er gebeurt in de loop van een lang seizoen, Liverpool zijn degenen die iedereen wil verslaan. Thuis zijn ze ongelooflijk, dus we moeten nederig zijn, we moeten vechten voor elke centimeter van het veld. Elk detail kan cruciaal zijn in dit spel, zei Solskjaer. Liverpool zal zondag 17 januari Manchester United hosten. Clattenburg viel Klopp aan: beschuldigd van druk op de scheidsrechters voor de wedstrijd met Manchester United, hypocrisie en zelfs in vergelijking met Ferguson
Messi miste de Barca training van vandaag