Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Prijsplafond voor energie komt er definitief per 1 januari

Auteur s : BNR Webredactie en ANP

Het prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in. De uitwerking van de afspraken met de energiebedrijven is net op tijd afgerond door minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. 'Het is eindelijk rond', zegt politiek verslaggever Mats Akkerman.

Het grootste obstakel was de angst dat energiebedrijven enorme overwinsten zouden gaan maken. Daar hebben ze nu een oplossing voor gevonden, legt Akkerman uit.

‘Het plafond komt te liggen op 1,45 euro per kuub gas tot 1200 kuub en 40 cent per kilowattuur stroom tot 2900 kilowattuur voor de consument. De vrees was dat als de marktprijs hoger ligt, de overheid het dan allemaal moet gaan bijbetalen. Dan houden die bedrijven kunstmatig de prijs hoog en kunnen ze dus heel erg cashen. Nu is afgesproken met de energiebedrijven dat er zal worden gekeken naar de winstmarge van de afgelopen vier jaar. Als bedrijven dan meer winst maken dan de winstmarge, wordt het achteraf teruggehaald en zal de accountant ernaar kijken. Daar zijn de energiebedrijven het zelf ook mee eens, dus nu is het rond.’

Lees ook | Grote haast bij uitwerken details prijsplafond

Het prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in. De uitwerking van de afspraken met de energiebedrijven is net op tijd afgerond door Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.
Het prijsplafond voor stroom en gas gaat op 1 januari in. De uitwerking van de afspraken met de energiebedrijven is net op tijd afgerond door Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. (ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz)

Blokaansluiting

De steunregeling voor mensen met een blokaansluiting is daarnaast ook klaar, liet Jetten vandaag weten aan de Kamer. Hij zal volgende week bekendmaken hoe de tegemoetkoming er precies uit gaat zien. Die is volgens hem vergelijkbaar met de regeling voor het prijsplafond voor stroom en gas.

Ongeveer 700.000 mensen hebben een blokaansluiting. Deze huishoudens kunnen geen gebruik kunnen maken van het prijsplafond. Het gaat hier om huishoudens die een gas-, warmte- of stroomaansluiting delen, zoals flats, studentenhuizen of woongroepen.

Illegale staatssteun

De Kamer gaat hierover woensdag in debat. 'Er is een brede steun van de coalitiepartijen en daarbuiten ook wel, maar het blijft nog de vraag of Europa dit gaat goedkeuren. Is het niet een vorm van illegale staatssteun? Het kabinet heeft er desondanks vertrouwen in dat we vanaf 1 januari écht definitief een prijsplafond hebben.'

Lees ook | 'Prijsplafond gas werkt averechts, brengt energieleveranciers in gevaar'

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen