Netherlands

Prijs Rotterdam vernoemd naar koopman uit slavenhandel

Een prijs die de gemeente Rotterdam uitreikt aan succesvolle ondernemers blijkt vernoemd te zijn naar een reder, bankier en koopman die in de slavenhandel zat.

De in het Belgische Mechelen geboren Johan van der Veeken (1549-1616) vestigde zich in 1583 in Rotterdam. Hij was succesvol en werd een van de rijkste burgers, en misschien wel de rijkste, van de stad. Zijn in steen uitgehouwen hoofd prijkt op het stadhuis op de Coolsingel.

Schepen en suiker

Een deel van het vermogen van Van der Veeken stamt uit de slavenhandel, zo blijkt uit onderzoek van historicus Alex van Stipriaan. Hij bezat schepen die gebruikt werden om tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Brazilië te transporteren en verdiende ook aan de handel in suiker die op plantages in Brazilië door slaven werd geproduceerd.

Rotterdam herdenkt hem met de Johan van der Veekenplaquette, bedoeld voor personen die zich minimaal tien jaar in één of meerdere leidinggevende functies "op uitzonderlijke wijze" verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse economie.

Koloniale verleden

Van Stipriaan schreef een boek over de rol van Rotterdam in het slavernijverleden. Hij overhandigt Rotterdam in slavernij op 31 oktober aan burgemeester Aboutaleb en oud-gemeenteraadslid Peggy Wijntuin.

De gemeenteraad nam in 2017 een motie van Wijntuin aan, waarin om een onderzoek naar het koloniale verleden en het slavernijverleden van de stad werd gevraagd. Naast het boek van Van Stipriaan worden op 31 oktober nog twee boeken gepubliceerd.

Football news:

Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training
Benzema traint niet in de Algemene groep en werkt indviualno
Heb je de vorm gezien die je wilde tekenen? Op 11 November werd de eerste poging door de verzender verboden.De passagiers van de Overwinningsvlucht Moskou - Jekaterinenburg kwamen 20 minuten te laat aan op hun bestemming vanwege deze ommezwaai
Chelsea wil altijd de no 1 club in Londen zijn. Chelsea Defender Cesar aspilicueta sprak voor de wedstrijd van de 10de ronde van de Premier League met Tottenham
Tebas over Messi: Ik wil Leo in La Liga zien evenals Mourinho, Pep, Klopp, Ronaldo
Vaarwel Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden, begraven naast hun ouders