Netherlands

Power op pole voor seizoensfinale, Van Kalmthout zeker van rookie-titel

Will Power mag de laatste race van het IndyCar-seizoen zondag van pole-position aanvangen. De Australiër was de snelste tijdens de kwalificatie in de straten van St. Petersburg, waar de beide titelkandidaten al vroegtijdig werden uitgeschakeld.

Het stratencircuit van St. Pete is doorgaans het decor voor de start van het IndyCar-seizoen, maar vanwege de coronacrisis werd de race in Florida dit jaar naar het einde van het seizoen verplaatst.

Ondanks de gewijzigde datum was Will Power er net zo snel als hij normaal ook in het voorjaar is. De Australiër pakte er namelijk voor de negende keer de pole-position, wat hem zijn 62ste pole in de IndyCar Series opleverde.

Power deelt de eerste startrij morgen met Andretti-rijder Alexander Rossi, die op +0.137s achterstand de tweede tijd liet noteren. Zijn Andretti-teamgenoten Colton Herta en James Hinchcliffe reden de derde en vierde tijd. Jack Harvey en Patricio O'Ward maakten de Fast Six compleet.

Titelkandidaten achtste en elfde

Titelkandidaten Scott Dixon en Josef Newgarden grepen allebei naast een plekje voor het laatste kwalificatiedeel. Newgarden moest genoegen nemen met de achtste startplek, terwijl Scott Dixon zelfs niet verder kwam dan de elfde plaats.

Voor de vierde keer in vijf races wist de Nieuw-Zeelander zich daarmee niet in de top 10 te kwalificeren, al maakt hij zondag nog altijd alle kans op zijn zesde IndyCar-titel: ongeacht het resultaat van Newgarden heeft de Ganassi-rijder namelijk al aan een negende plaats genoeg morgen om de titelstrijd in zijn voordeel te beslissen.

Van Kalmthout Rookie of the Year

Rinus van Kalmthout start zondag de laatste race van zijn debuutseizoen in de IndyCars een plekje voor Dixon als tiende. De Nederlander werd eerst nog bestraft omdat hij tijdens een gele vlag zijn tijd zou hebben verbeterd, maar werd na lang beraad van de wedstrijdleiding uiteindelijk alsnog toegelaten tot het tweede kwalificatiedeel.

Alex Palou strandde daardoor met een zestiende tijd in het eerste kwalificatiedeel, waardoor Van Kalmthout nu zeker is van de titel 'Rookie of the Year'. Omdat Palou namelijk geen bonuspunten scoorde in de kwalificatie, kan de Spanjaard de coureur van Ed Carpenter Racing zondag niet meer achterhalen in het kampioenschap, waar Van Kalmthout dit jaar dus als best geklasseerde debutant zal eindigen.

Football news:

Bulykin op de kansen van Loko om de Europa League play-offs te bereiken: het zal zeer moeilijk zijn om iets te doen
Joao Felix: Letico missen Suarez en Costa
Loko wist niet wat te doen toen Red Bull voor het eerst scoorde. Naumov, ongeveer 1:3
Gasperini over Atalanta: we zullen met een klein voordeel naar Amsterdam gaan
Striker Berisha van Salzburg: we waren beter dan Loko en verdienden het om te winnen
Pep on city 's eerste plaats in de Champions League groep: we speelden heel goed in alle wedstrijden
Shakhtar defender Vitao op 2:0 met Real Madrid: het belangrijkste is niet te hoog te vliegen in de wolken