Netherlands

Poolse coalitie in gevaar na ruzie over dierenrechten

In Polen hangt de regeringscoalitie aan een zijden draadje na een botsing over een wet om dierenrechten te verbeteren. De wet is een initiatief van de leider van regeringspartij PiS, Jaroslaw Kaczynski, en verbiedt onder meer nertsenfokkerijen. Dat stuit op verzet, zowel binnen de eigen partij als bij kleinere coalitiepartners.

Een langlopende machtsstrijd met minister van Justitie Zbigniew Ziobro dreigt nu de coalitie fataal te worden. Zelfs vervroegde verkiezingen zijn niet uitgesloten.

Niet iedereen weet dat Kaczynski een groot dierenvriend is. De PiS-leider is in Europa eerder bekend om de omstreden hervormingen van de Poolse rechtbanken of zijn discriminerende uitspraken over de lhbt-gemeenschap. Kaczynski woont alleen met drie katten (Fiona, Czarus en Rudy) en heeft eerder initiatieven genomen om dierenrechten te verbeteren.

Dit voorstel verbiedt onder meer het fokken van nertsen voor bont en het onverdoofd slachten van dieren voor de export. Om het voorstel te promoten plaatste Kaczynski zelfs filmpjes op TikTok met de hashtag #StopFurChallenge:

Maar het viel bij een deel van zijn achterban niet in goede aarde. De PiS scoort traditioneel goed op het platteland. Boeren zien de nieuwe regels niet zitten. Een aantal prominente PiS-leden, onder wie de minister van Landbouw, stemde daarom tegen het voorstel.

Ook leden van de kleinere coalitiepartij SP van justitieminister Ziobro stemden tegen. Met steun van progressieve partijen in de Sejm kwam het voorstel er toch door, maar het stortte de Poolse coalitie in een diepe crisis. "De facto bestaat er geen coalitie meer", aldus de voorzitter van PiS.

Strijd om de macht

Op de achtergrond speelt nog een andere strijd: het machtsspel om de opvolging van Kazcynski. Ziobro ziet zichzelf als de nieuwe leider van rechts-nationalistisch Polen, maar maakt op dit moment weinig kans. Ziobro werd een aantal jaar geleden na een conflict uit de PiS gezet. De gedoodverfde kandidaat om Kaczynski op te volgen is daardoor de huidige minister-president Mateusz Morawiecki.

Ziobro zoekt als minister van Justitie openlijk het conflict met Morawiecki op. Zo weigert hij een wet te tekenen die ambtenaren en politici beschermt tegen vervolging als zij wetten hebben overtreden om corona te bestrijden. Morawiecki hangt precies zo'n rechtszaak boven het hoofd. Begin dit jaar paste hij kort voor de presidentsverkiezingen de kieswet aan om verkiezingen per post mogelijk te maken. Dat is tegen de grondwet.

Vervroegde verkiezingen?

Toen de dierenrechtenwet er dit weekend doorkwam, bereikte de strijd een kookpunt. De PiS dreigt nu Ziobro te vervangen. Daarmee zou de coalitie uit elkaar vallen en de meerderheid in de Sejm verliezen. PiS kan dan verder als minderheidsregering of vervroegde verkiezingen uitschrijven.

Omdat ook PiS niet echt op dit scenario zit te wachten, zullen eerst gesprekken met minister Ziobro volgen. Kaczynski zal hem proberen over te halen om de immuniteitswet alsnog te tekenen.

Ook Ziobro zelf drijft het tot nu toe niet op de spits. Hij toonde zich in een persconferentie vandaag verzoenlijk. Volgens hem wordt er "zelfs in de beste families gevochten".

Football news:

Het is belangrijk om niet te imponeren, maar te scoren. Een andere kracht van de Loco naar de woorden van Nikolic na de wedstrijd
Andre Villas-Boas: de stad heeft een miljard uitgegeven en de coach is een fenomeen. Marseille heeft geen geld voor Guardiola, dus je hebt AVB en zijn tactiek
Miranchuk bleef in de reserve van Atalanta voor de tweede wedstrijd in een Rij
Jurgen Klopp:wat er nu gebeurt is als in een huwelijk leven: er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Wat er nu gebeurt is alsof je in een huwelijk leeft. Er zijn goede momenten, er zijn slechte momenten. Het is geen slecht moment, maar het is glad. Het was een zwaar spel. Maar een 2-0 overwinning is heel normaal, dus we gaan verder. We moeten 100% verenigen, harder vechten. Dat is wat de jongens vandaag deden. We verloren Fabinho in de eerste helft, Rhys Williams is pas 19, en hij heeft al meer wedstrijden in de Champions League gespeeld dan in de Premier League - Ik denk dat dit zeldzaam is. We hebben het heel goed gedaan, maar het is een schok voor het team omdat we iets aan de verwonding moeten doen. Tijdens de rust moesten we Henderson uit het spel halen - hij zei dat hij in orde was, maar op zulke momenten moet je verantwoordelijkheid tonen. We wilden hem 45 minuten geven om klaar te zijn voor West ham. Het laatste wat we nodig hadden was de verwonding van Fabinho. Hij had problemen met z ' n dij.Dat is niet gezond. De pijn was niet al te erg, hij zei dat hij kon blijven spelen, maar zonder eikels, dus het zou niet veel helpen. We zullen zien, we moeten een foto nemen, maar natuurlijk is de situatie niet erg goed zei Klopp
Zinedine Zidane: verdiende een gelijkspel met Borussia Dortmund - en ik denk zelfs dat dat meer verdiende de hoofdcoach van Real Madrid Zinedine Sedan achtige kampioenen. Het resultaat toont het karakter van het team. We verdienden een gelijkspel-en ik denk dat we meer verdienden. Dit is een zeer belangrijk punt. Natuurlijk is de situatie op de tafel moeilijk, we bevinden ons nu in dezelfde situatie als vorig jaar. De spelers vochten tot het einde en speelden goed, ik weet zeker dat alles zal worden achtergelaten. Wij moeten proberen vermoeidheid te bestrijden. We stopten niet, maar we waren erg moe. Dat is het. Dit jaar zal voor iedereen moeilijk zijn. Maar vandaag moeten we trots zijn op het resultaat, omdat we een punt hebben gezet in een moeilijke reis. Ja, we hebben iets gemist omdat we niet hebben gewonnen, maar we geloofden in ons spelplan, we hebben het goed gedaan en verdienden een gelijkspel
In Liverpool werd het nog erger met het centrum van de verdediging: Fabinho raakte gewond, alleen Joe Gomez is gezond
Lokomotiv staat op de derde plaats in Groep a van de Champions League na 2 ronden, Bayern staat aan de leiding