Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Politie verzamelt miljoenen foto's van onschuldige buitenlanders in database

Door onze nieuwsredactie

De politie verzamelt systematisch foto's van mensen die van buiten Europa naar Nederland komen in een enorme gezichtendatabase. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek. Volgens deskundigen komt met de database de privacy van miljoenen mensen in gevaar.

Het gaat om mensen die naar Nederland komen om te wonen, werken, studeren of om asiel aan te vragen. Zij belanden automatisch in een gezichtendatabase van de politie. Daarin staan 8 miljoen gezichtsfoto's van zeker 6,5 miljoen mensen, zo ontdekte RTL Nieuws.

De expats, asielzoekers en studenten kwamen van buiten de Europese Unie naar Nederland. Om in ons land te verblijven moeten zij een pasfoto laten maken. Bijvoorbeeld voor hun verblijfsvergunning. Maar zonder dat zij het weten, gaat een kopie van die foto ook naar een politiesysteem.

De politie gebruikt de enorme gezichtendatabase in situaties dat een verdachte op beeld staat, maar de opsporingsdiensten niet weten wie dat is. Met gezichtsherkenning probeert de politie de identiteit van de verdachte alsnog te achterhalen.

Gezichtsherkenning niet altijd foutloos

Deskundigen zien hier twee belangen met elkaar botsen: het recht op privacy en het belang van de politie om misdadigers op te sporen. Volgens privacy-expert Koen Versmissen zijn die belangen bij deze database uit balans.

"Bij het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens is de proportionaliteit erg belangrijk", vertelt Versmissen tegen NU.nl "Als ik dan lees dat de database met gegevens van meer dan 6,5 miljoen mensen het hele afgelopen jaar welgeteld twee keer is geraadpleegd, dan plaats ik flink wat vraagtekens bij die proportionaliteit."

De politie is wettelijk bevoegd om vingerafdrukken uit de vreemdelingenadministratie te raadplegen voor onderzoek. Diezelfde regeling passen ze nu ook toe op foto's. "Maar foto's zijn echt een ander verhaal", vertelt Versmissen.

"Zo komt de politie veel gemakkelijker aan camerabeelden dan aan vingerafdrukken. Ook zijn de matches minder betrouwbaar. Er zijn gevallen bekend in Amerika van mensen die werden veroordeeld op basis gezichtsherkenning, terwijl zij later onschuldig bleken te zijn."

Het systeem heeft volgens deskundigen een discriminerende werking

Naast de juridische argumenten zien deskundigen ook nog ethische bezwaren. Zo voelen de mensen die in de speciale database voorkomen zich mogelijk gemarginaliseerd. "Ze wanen zich al bij voorbaat een verdachte, alsof ze als tweederangsburgers worden behandeld", zegt Versmissen. "Wie zich bekeken voelt, zal zich minder vrij voelen om van de norm af te wijken."

De manier waarop het systeem nu gebruikt wordt, is volgens de privacy-expert op zichzelf al discriminerend. "De politie zegt dat zij geen behoefte heeft aan een database van gezichten van iedereen. Waarom dan wel een database met gezichten van alle buitenlanders, een groep met een veel hoger percentage mensen van kleur dan de volledige Nederlandse bevolking?"

De politie laat desgevraagd aan RTL Nieuws weten dat de gezichtsfoto's niet zomaar mogen worden geraadpleegd. Zo moet eerst een rechter-commissaris toestemming geven. "We kunnen en mogen het dus niet lichtzinnig gebruiken", aldus een woordvoerder.