Netherlands

Poetin: ik regelde dat Navalny het land uit mocht

Vergiftiging De Russische president Vladimir Poetin ontkent dat zijn land verantwoordelijk is voor de vergiftiging van Aleksej Navalny. Westerse landen denken dat het Kremlin wel degelijk achter de aanval zit.

De Russische president Vladimir Poetin heeft er naar eigen zeggen persoonlijk voor gezorgd dat de vergiftigde oppositieleider Aleksej Navalny Rusland kon verlaten voor behandeling in Duitsland. Toen Navalny in augustus doodziek in een Siberisch ziekenhuis lag, gaven de autoriteiten aanvankelijk geen toestemming hem naar Duitsland over te brengen. Later gebeurde dat alsnog.

Volgens Poetin mocht Navalny niet weg omdat er „rechtszaken” tegen hem lopen. „Zodra de vrouw van deze landgenoot me benaderde, heb ik direct de aanklager benaderd om na te gaan of het mogelijk was dat hij het land kon verlaten”, zei Poetin volgens internationale persbureaus donderdag tijdens een bezoek aan een Moskouse denktank. „Daarna ging hij.” Poetin noemt Navalny, zijn belangrijkste criticus, nooit bij naam.

Lees ook: Het Kremlin geeft geen krimp als het om Navalny gaat

Poetin herhaalde ook dat Rusland niet verantwoordelijk is voor Navalny’s vergiftiging. Als iemand in Rusland dat had willen doen, zei de president, dan had Navalny nooit toestemming gekregen naar Duitsland te gaan. Navalny zei eerder deze maand dat hij Poetins hand in de aanval ziet. Bij onderzoek in Duitsland bleek dat de oppositieleider ziek was geworden door het zeer dodelijke, in Rusland ontwikkelde zenuwgif novitsjok. Deskundigen in Frankrijk en Zweden en bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens kwamen tot dezelfde slotsom.

Sancties

Westerse regeringsleiders hebben de conclusie getrokken dat de Russische overheid betrokken was bij de vergiftiging van Navalny. De Europese Unie wil sancties opleggen tegen een aantal hooggeplaatste Russische functionarissen. Een eerdere vergiftiging met novitsjok, die van de dissident Sergej Skripal en diens dochter in 2018, bleek het werk van mannen die verbonden waren aan de Russische inlichtingendiensten.

Navalny werd halverwege augustus onwel tijdens een vlucht boven Siberië. Het vliegtuig maakte een noodlanding, waarna artsen in Omsk erin slaagden Navalny in leven te houden. Na oponthoud wegens het uitblijven van toestemming om uit te reizen, bracht een Duitse ngo hem per vliegtuig naar Berlijn. Daar knapte Navalny op. Inmiddels heeft hij het ziekenhuis verlaten en geeft hij weer interviews. Rusland ontkent alle betrokkenheid en heeft onder meer gesuggereerd dat Navalny slachtoffer is geworden van een overdosis drugs. De westerse onderzoeken die novitsjok vaststelden bij de Kremlincriticus zijn volgens de regering onderdeel van een anti-Russisch complot.

Football news:

Mourinho voor de wedstrijd met Chelsea: Tottenham zijn niet bang voor iemand
Guardiola op het schema: spelers verliezen de vreugde van voetbal. Dit is een probleem. Manchester City manager Pep Guardiola heeft gesproken over de moeilijkheden waar het team mee te maken heeft in een strak schema. Het probleem is dat voetbalspelers de vreugde van voetbal verliezen. Het was leuk om één of twee wedstrijden per week te spelen met de menigte op de tribunes. Drie dagen gaan voorbij en je bent terug op het veld. We gaan naar Porto voor een overwinning en dan bereiden we ons voor op Fulham. Het gaat niet om rotatie. Spelers die geen fouten maken - zoals John stones in de verdediging - verdienen het om vaker op het veld te zijn. Natuurlijk. Gabriel Jezus moet scoren. Sterling moet scoren als hij komt. Ze moeten meer goals scoren. Daarom zijn ze hier. De kwaliteit van de prestaties hangt af van de spelers zelf zei Guardiola
Solskjaer over Manchester United: We zijn niet begonnen met de Premier League zoals de anderen, vanwege de Europese Cup en het voorseizoen, die we niet hadden
Waarom heet voetbal voetbal in de Verenigde Staten (en niet alleen daar)? Is het waar dat deze naam is uitgevonden door de Britten?
Ole Gunnar Solskjaer: we kijken naar Manchester United door de lens van de geschiedenis. Wij willen aanvallen en domineren.Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft ons verteld hoe hij zijn team op de lange termijn ziet. Natuurlijk kijken we naar verenigd door de lens van de geschiedenis. Dit is een team dat wil aanvallen. We willen snel zijn en snelle spelers in het team hebben. Zulke spelers zullen helpen problemen te creëren voor een tegenstander die goed tegen ons verdedigt
Koeman over de crisis: we moeten Barca helpen in naam van onze liefde voor haar. We moeten nadenken over wat het beste is voor de club
Bayer middenvelder Bailey noemde zijn zoon Leo Cristiano: dit heeft helemaal niets te maken met voetbal