KLM en pilotenvakbond VNV zijn het vooralsnog niet eens geworden over een langere looptijd van de bezuinigingen, zo maakt de bond zaterdag bekend. Een nieuw akkoord tussen de luchtvaartmaatschappij en de werknemersorganisaties vormt een belangrijke voorwaarde voor de miljardensteun van het kabinet.

Doordat er geen akkoord is bereikt door de partijen, lijkt de miljardensteun van de Nederlandse overheid voorlopig op losse schroeven te staan.

Voor minister Wopke Hoekstra (Financiën) was een deal over een zogeheten commitment clausule tussen KLM en de werknemersclubs een vereiste voor de miljardensteun van het kabinet. Deze week liet Hoekstra echter weten de eerder gestelde voorwaarden toch niet afdoende te vinden. Zo eist de minister onder meer dat de looptijd van de loonoffers kan worden verlengd.

Middels de commitment clausule moesten de bonden zich verbinden aan de loonbezuinigingen die zijn afgesproken. De pilotenbond wil zich echter liever committeren aan het akkoord dat op 1 oktober werd bereikt met de KLM-directie.

Staatssteun is essentieel voor KLM

Begin oktober bereikte de grootste vliegtuigmaatschappij van Nederland overeenstemming met verschillende vakbonden over loonmatiging tot 2022. Deze bezuinigingen duren echter minder lang dan de door de overheid geboden staatssteun van vijf jaar. Het kabinet wil deze looptijden dus graag gelijktrekken.

De staatssteun is essentieel voor het luchtvaartbedrijf, dat zeer hard is getroffen door de reisbeperkingen vanwege het coronavirus. De steun bestaat uit een lening van 1 miljard euro en een garantstelling van 2,4 miljard euro.