Netherlands

Philips topman: 'Nederland bestelde beademingsapparaten twee weken geleden'

Nederland trok twee weken geleden aan de bel bij Philips voor beademingsapparaten, vertelde Philips-topman Frans van Houten in televisieprogramma Op1. Hij ging niet in op de vraag of dat aan de late kant was. "Ik denk dat heel de wereld niet scherp genoeg naar China heeft gekeken. Men dacht dat het wel mee zou vallen." In China zijn begin dit jaar veel beademingsapparaten geleverd. Daarna volgde een grote vraag uit Italië. "En toen was de voorraad op."

De Nederlandse overheid heeft bestellingen voor beademingsapparaten bij verschillende bedrijven uitstaan. Zaterdag heeft Philips er 100 geleverd. In totaal zijn er 1000 bij het bedrijf besteld. "De anderen komen zo snel mogelijk. Dat hangt af van hoe snel we kunnen produceren." Het bedrijf probeert de productie nu flink op te schroeven. "Normaal zouden we daar een jaar over doen. Nu proberen dat in weken te doen."

Meer plaatsen op IC

Beademingsapparaten zijn van cruciaal belang bij de uitbreiding van het aantal intensivecarebedden in Nederland. Coronapatiënten die daar belanden moeten soms wekenlang beademd worden. Er moeten nu nodig meer plaatsen op de intensive care gecreëerd worden.

"In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care", zei Jacco Wallinga van het RIVM gisteren. Vorige week gold dat aantal nog als het sombere scenario van het RIVM. Wallinga hoopte toen dat er maximaal 1000 bedden nodig zouden zijn begin april. Maar dat aantal is gisteren al bereikt.

Philips is bij de productie afhankelijk van andere factoren. De onderdelen in een beademingsapparaat moeten uit verschillende landen komen. Uiteindelijk vindt de productie in de Verenigde Staten plaats. Vorige week werd bekend dat Philips vreesde dat de Amerikanen beademingsapparatuur van het bedrijf gaan opeisen. De Amerikaanse president Trump haalde toen een wet uit 1950 van stal gehaald die hem het recht geeft de apparatuur in eigen land te houden, de Defense Production Act.

"Ik ben in gesprek met regeringsleiders om uit te leggen waarom ze de grenzen open moeten houden, want als er op dit moment een land de grenzen dichtgooit doen anderen dat ook." Van Houten geeft aan dat de enorme vraag om levensreddende apparatuur hem zwaar weegt.

"Daar krijg je slapeloze nachten van. Niet alleen ik, maar ook de medewerkers die dit produceren. Die voelen dit persoonlijk. De mensen die dit uitleveren weten dat er levens van afhangen. Dat is echt heel belangrijk."

Football news:

De Premier League keert terug op 17 juni! Dit is een compromis: de League wilde eerder terug, de clubs-zelfs later
Delaney op Sancho: hij heeft alles te gaan voor de top 5 beste spelers in de wereld
Jack moet 80 miljoen pond waard zijn, gezien het bedrag van Maguire ' s transfer
Serie A wordt hervat op 20 juni. De Italiaanse beker HERSTART is gepland voor 13 en 17 juni
La Liga speelt 32 dagen achter elkaar (Ja!). Clubs worden beloofd een minimum van 72 uur tussen de wedstrijden, en spelers zijn al gewond
De Premier League publiceerde het formaat van het wedstrijdschema
Farfan voelt zich geweldig