Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Personeel RTL Nieuws onderbreekt werk uit protest tegen uitblijven loonsverhoging

Door Danja Koeleman

Het personeel van RTL Nieuws legt woensdag om 11.30 uur voor even het werk neer. Daarmee protesteren de werknemers tegen het uitblijven van een loonsverhoging. Ze eisen een vaste compensatie voor het koopkrachtverlies als gevolg van de hoge inflatie.

Het gaat om een symbolische actie, legt NVJ-secretaris Wais Shirbaz uit aan NU.nl. Het personeel zal een kwartier lang niet werken. Dit heeft geen invloed op de nieuwsuitzendingen.

Het personeel van RTL Nieuws eist een verhoging van 11,5 procent. Dit percentage komt voort uit het gemiddelde koopkrachtverlies van 10 procent in 2022 door inflatie. In 2023 gaan ze er naar verwachting nog eens met 4 à 5 procent op achteruit. De redactie wilde voor 1 februari antwoord. Die reactie bleef uit en daarom wordt er nu gestaakt.

Volgens Shirbaz is het de eerste keer in jaren dat een journalistieke redactie in Nederland het werk neerlegt om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Omdat RTL een sterke financiële positie heeft, kan een loonsverhoging volgens de redactie niet uitblijven.

"We hopen dat de werkgever hiermee beseft dat de situatie ernstig is", zegt Shirbaz. "Uit de praktijk blijkt dat de werknemers die het nieuws maken de laagste prioriteit hebben aan de begrotingstafel. En dat is heel erg scheef."

RTL liet eerder aan Shirbaz weten de actie niet op prijs te stellen. "Desondanks hoop ik dat de werkgever komt met een reactie die hoop biedt op verder overleg. Zo niet, dan zijn we vastberaden om de actie naar een hoger niveau te tillen."