Netherlands

Personeel gezocht voor onderzeeboot van Defensie: 'Je moet niet claustrofobisch zijn'

Onderzeedienst Live

37 minuten geleden Aangepast: 5 minuten geleden

Jan Doze heeft acht jaar bij de onderzeedienst gezeten Beeld © EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De Koninklijke Marine zoekt nieuw personeel voor hun onderzeeboten. Ze organiseren daarom donderdag Onderzeedienst Live, waar mensen kennis kunnen maken met alles in, op en om de boot. "Je bent onderdeel van een familie."

Defensie heeft vier onderzeeboten, waarvan er momenteel twee rondvaren. "Waar we varen is geheim. De maximale duikdiepte ook", vertelt Erwin Ruijsink, hoofd operaties van de Onderzeedienst, aan EditieNL.

Info onderscheppen

De kerntaken zijn spionage, het verzamelen van informatie en het aanvallen van vijandelijke eenheden. "We kunnen op de boot allerlei informatie onderscheppen: het geruis van schepen, communicatie via radio en telefoon, maar ook elektrische uitzendingen van bijvoorbeeld een radar. Dat geruis is per schip anders; het is eigenlijk een soort unieke handtekening."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijk live mee op een onderzeeboot

Welke eigenschappen moet je bezitten om op een onderzeeboot te kunnen werken? "Je moet flexibel zijn, en niet claustrofobisch", zegt Ruijsink. "Op zo'n boot werken 54 mensen. Je eet, ontspant en werkt met elkaar. Je bent onderdeel van een familie."

Hoe die familie eruitziet, kunnen potentiële kandidaten donderdag zien tijdens de Onderzeedienst Live. "Dan kunnen mensen alvast kennismaken met het leven op de boot."

Operationele en technische dienst

Defensie hoopt tientallen nieuwe mensen aan te nemen. Ze zoeken mensen voor de operationale en technische dienst. "Bij de technische dienst zorg je dat alles op de boot draait en blijft draaien. In een gevaarlijk gebied wil je niet boven water komen, dus moet alles gerepareerd kunnen worden onder water. De operationele dienst zet de boot in. Die stuurt en luistert naar de sonar."

Jan Doze met collega's op de onderzeeboot Jan Doze met collega's op de onderzeeboot

Avontuur

Jan Doze weet als geen ander hoe het is. Hij heeft acht jaar lang in onderzeeboten gewerkt. "In 1974 was ik 48 van de 52 weken op de boot. Die was toen wel wat minder luxe dan nu. We konden toen maar een keer per twee weken douchen vanwege de watervoorraad."

Toch heeft hij mooie herinneringen aan de tijd. "Het leuke is dat je zo afgezonderd bent van alles. Mijn moeder vond het allemaal erg spannend, maar voor mij was het een avontuur. Ik was zeventien, welke angsten heb je dan? Ik zou het zo weer doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vrouwen mogen nu ook op onderzeeboten: 'Je bent gewoon one of the guys'

Jan Doze op de onderzeeboot Jan Doze op de onderzeeboot

Hij herinnert zich dat het aan boord vaak muisstil moest zijn. "Als je bijvoorbeeld een foto wilde maken van een andere boot, en je ging daar onderdoor, dan mochten ze je echt niet horen. De commando's worden gefluisterd."

Familie

Doze beaamt het familiegevoel waar Defensie over spreekt. "We waren soms wel acht weken onder water – langer kon niet in verband met het eten. Je doet alles met elkaar. Je moet het zien als een huwelijk. Je zit de hele dag op elkaars lip."

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi