Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Paus Franciscus breidt wet tegen seksueel misbruik binnen de kerk uit

Door onze nieuwsredactie

Paus Franciscus heeft de regels voor het voorkomen van seksueel misbruik binnen de kerk aangescherpt. De nieuwe wet gaat ook gelden voor niet-geestelijken leiders. Ook benadrukte de paus dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen slachtoffer van misbruik kunnen zijn.

De wet ging in 2019 tijdelijk in. Met de update van de wet worden de regels permanent doorgevoerd en uitgebreid zodat ze ook gelden voor niet-geestelijken binnen de kerk.

In 2019 werd de wet geprezen omdat daarmee een mechanisme werd vastgesteld voor het melden van seksueel misbruik binnen de kerk. Maar er was ook kritiek, de wet zou namelijk niet transparant genoeg zijn. Zo zijn bisschoppen verplicht om binnen de kerk een melding te maken, maar niet om die vervolgens door te geven aan de politie.

Eerst gold de meldplicht van seksueel misbruik binnen de kerk alleen bij kinderen en volwassenen met een beperkt geestelijk vermogen. Die definitie werd in de tijdelijke wet uitgebreid en nu dus vastgelegd. Volgens de paus kunnen ook andere kwetsbare volwassenen slachtoffer zijn van misbruik wanneer zij geen consent kunnen geven.

In de nieuwe wet worden klokkeluiders beter beschermd.