Netherlands

Partijen licht vuurwerk onveilig, inspectie start breed onderzoek

Foto: ANP

Bij een test naar licht vuurwerk is een groot deel onveilig of van slechte kwaliteit gebleken, meldt de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), die het zogeheten F1-vuurwerk onder de loep nam. Van het onderzochte materiaal was ruim de helft gevaarlijk en de verpakkingen van ongeveer een vijfde onduidelijk.

Het onderzoek is niet representatief voor heel het land, omdat het zich specifiek richtte op verkooppunten waarover signalen bestonden dat niet alles in orde was. Daarom gaat het ILT hetzelfde onderzoek landelijk herhalen. Dat moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn.

Onder meer sterretjes, knalerwten en kleine fonteinen vallen onder F1-vuurwerk. Dit soort “fop- en schertsvuurwerk” mag het hele jaar verkocht worden aan iedereen ouder dan 12 jaar. Tijdens de test trof men onder meer vuurwerkpotjes aan die omvielen of brandend materiaal verder dan 1 meter verspreidden.

Het gevaarlijke vuurwerk is direct van de markt gehaald. Het onduidelijke vuurwerk mag na aanpassingen wel op de markt blijven.

Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) geeft het onderzoek reden tot actie, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt het “een bevestiging dat met vuurwerk altijd voorzichtigheid geboden is, hoe licht of zwaar het ook is”.

Vuurwerk van deze categorie valt niet onder het vuurwerkverbod dat voor deze jaarwisseling geldt. Dat verbod geldt om de zorg te ontlasten, die vanwege de coronacrisis zwaar onder druk staat.

Football news:

Sinds 1999 scoort Zlatan elk jaar. Gisteren scoorde hij de eerste goals in 2021
Real Madrid is ervan overtuigd dat PSG 150 miljoen euro zal vragen voor mbape. Madrid is niet bereid om zoveel te betalen. Real Madrid is van mening dat de overname van PSG striker Kylian Mbappe problematisch zal zijn. De club van Madrid is ervan overtuigd dat de Parijzenaars ongeveer 150 miljoen euro voor de speler zullen vragen. Real zal niet in staat zijn om aan dergelijke eisen te voldoen, volgens de overdracht van Jugones op El Chiringuito journalist Jose Pedrerol. De belangstelling van Madrid voor de Fransman is al lang bekend. Het huidige contract met PSG verloopt in de zomer van 2022. Dit seizoen heeft de speler 12 goals gescoord en 5 assists gemaakt in 16 Ligue 1 wedstrijden. Zijn volledige statistieken zijn hier te vinden
Arteta on Ozil: het is altijd triest als zo ' n figuur verlaat
Alabai zal in de zomer naar Real Madrid verhuizen. Het contract voor 4 jaar is overeengekomen, het salaris is ongeveer 11 miljoen euro (Marca)
Stefano Pioli: we zullen in April naar de tafel kijken. Voor Milaan is elke wedstrijd de belangrijkste
Zlatan Ibrahimovic: samen met Mandzukic zullen we de tegenstanders van Milaan afschrikken. Hij tekende een contract bij Real Milan striker Zlatan Ibrahimovic. Mario heeft een contract getekend, hij zal toetreden tot AC Milan. Dus nu zullen wij tweeën de tegenstanders bang maken zei Ibrahimovic op Sky. Eerder werd gemeld dat Mandzukic tot juni een contract met de Rossoneri zal ondertekenen. Milaan heeft de overdracht van de Kroaten met hun officiële middelen nog niet bevestigd
Milan scoorde 43 punten in 18 ronden - het beste resultaat sinds het seizoen 2003-2004. De club werd kampioen