Netherlands

Parlement Oekraïne legt uitspraak gerechtshof naast zich neer en herstelt corruptiewet

In Oekraïne is een anticorruptiewet opnieuw aangenomen. Die nieuwe wet herstelt delen van de oude wet die in oktober met een uitspraak van het Constitutioneel Hof van tafel moest.

Onder meer de inkomensgrens en het strafrechtelijk vervolgen van ambtenaren die verkeerde informatie verschaffen, zijn opnieuw verwerkt in de wet. De lat ligt nu bij een inkomen van omgerekend meer dan 260.000 euro, ambtenaren die dat of meer verdienen moeten inzichtelijk hoe ze daaraan komen.

De rechters van het hof oordeelden in oktober dat de wet in strijd was met de grondwet en dat ambtenaren niet vervolgd konden worden voor het verkeerd invullen van declaraties.

Sinds enkele jaren waren Oekraïense ambtenaren verplicht om hun giften nauwkeuriger te registreren, waardoor corruptie eenvoudiger op te sporen was en corrupte ambtenaren makkelijker vervolgd konden worden. Maar het hof vond dat een te grote inbreuk op het persoonlijke leven van de ambtenaren.

Toenadering EU

Anti-corruptie-activisten wilden helemaal geen inkomensgrens, maar de voorzitter van het parlement noemt het "een redelijk compromis". De voorzitter verwacht dat president Zelensky de wet volgende week gaat ondertekenen.

Voormalig acteur Volodymyr Zelensky won vorig jaar de Oekraïense presidentsverkiezingen met de belofte corruptie hard aan te pakken, maar critici vinden dat hij te weinig doet. Zelensky stelt dat het terugdringen van corruptie een voorwaarde is voor verdere toenadering tot de Europese Unie.

Football news:

Sinds 1999 scoort Zlatan elk jaar. Gisteren scoorde hij de eerste goals in 2021
Real Madrid is ervan overtuigd dat PSG 150 miljoen euro zal vragen voor mbape. Madrid is niet bereid om zoveel te betalen. Real Madrid is van mening dat de overname van PSG striker Kylian Mbappe problematisch zal zijn. De club van Madrid is ervan overtuigd dat de Parijzenaars ongeveer 150 miljoen euro voor de speler zullen vragen. Real zal niet in staat zijn om aan dergelijke eisen te voldoen, volgens de overdracht van Jugones op El Chiringuito journalist Jose Pedrerol. De belangstelling van Madrid voor de Fransman is al lang bekend. Het huidige contract met PSG verloopt in de zomer van 2022. Dit seizoen heeft de speler 12 goals gescoord en 5 assists gemaakt in 16 Ligue 1 wedstrijden. Zijn volledige statistieken zijn hier te vinden
Arteta on Ozil: het is altijd triest als zo ' n figuur verlaat
Alabai zal in de zomer naar Real Madrid verhuizen. Het contract voor 4 jaar is overeengekomen, het salaris is ongeveer 11 miljoen euro (Marca)
Stefano Pioli: we zullen in April naar de tafel kijken. Voor Milaan is elke wedstrijd de belangrijkste
Zlatan Ibrahimovic: samen met Mandzukic zullen we de tegenstanders van Milaan afschrikken. Hij tekende een contract bij Real Milan striker Zlatan Ibrahimovic. Mario heeft een contract getekend, hij zal toetreden tot AC Milan. Dus nu zullen wij tweeën de tegenstanders bang maken zei Ibrahimovic op Sky. Eerder werd gemeld dat Mandzukic tot juni een contract met de Rossoneri zal ondertekenen. Milaan heeft de overdracht van de Kroaten met hun officiële middelen nog niet bevestigd
Milan scoorde 43 punten in 18 ronden - het beste resultaat sinds het seizoen 2003-2004. De club werd kampioen